Szűkül a zöld rendszámok köre, azonosító kell a kismotorra is

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Nemrég a Világgazdaság arról írt, hogy rendszámot kaphatnak a kismotorok, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szűkítené a zöld rendszámra jogosultak körét is.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis arról tájékoztatta a lapot, hogy a zöld rendszámok esetében a technológia fejlődése miatt indokolt bizonyos módosítások bevezetése. Így a nagyobb károsanyag-kibocsátású hibridek kiszűrése érdekében növelni kell az elvárt hatótávolságot vagy a kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátás felső küszöbértékét.

Már dolgoznak is a változtatásokon, azokról tárcaközi egyeztetés folyik. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a már forgalomban lévő járművekkel, a gazdasági tárca azt válaszolta, hogy a szabályozás véglegesítése előtt erre biztos válasz nem adható. A szabályozás változása után viszont a következő műszaki vizsgán ahhoz, hogy a jármű zöld rendszámot kapjon, az akkor aktuális szabályozásnak kell majd megfelelnie.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Érdi kiállítás a váci Hincz-gyűjtemény kincseiből

A zöld rendszámtábla 2015. szeptember végi bevezetése óta eddig közel 1500 jármű esetében igényeltek ilyet a hatóságtól.

A kismotorok rendszámosítását közlekedésbiztonsági okokból tartja indokoltnak a minisztérium, így a becslések szerint több mint hatszázezer kismotorra várhat ez a sors. Ez azonban jelentős, a motorkerékpárok értékéhez képest aránytalanul nagy terhet róna az üzembentartókra, így bevezetéséhez a lap szerint egyszerűsített és költségkímélő eljárásrend bevezetésére lenne szükség. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments