Továbbra is magas a légszennyezettség országszerte

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Továbbra is országszerte magas a légszennyezettség. Északkeleten egyes településeken veszélyes, és több helyen – köztük Budapesten is – egészségtelen a levegő a szálló por magas koncentrációja miatt. 

Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) térképén szombaton Miskolc, Sajószentpéter, Kazincbarcika, Putnok, Hernádszurdok és Salgótarján szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel – írja az MTI.

Budapest, Vác, Esztergom, Nyíregyháza, Eger és Veszprém levegőjét egészségtelennek minősítették.

Az OKK térképén csak Oszlárt, Székesfehérvárt és Sopront jelölték az elfogadható levegőminőséget jelző kék színnel, a többi helyen a szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt kifogásolt a levegő minősége.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Az elmúlt héten Vácon több napig is érvényben volt a szmogriadó riasztási fokozata, melyet azonban csütörtökön délután megszüntettek. A fővárosban a szmogriadó tájékoztatási fokozata továbbra is érvényben van.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Muzsika a kertben

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén marad a hideg, borult, párás idő. Csak mérsékelt lehet a légmozgás, szombaton az Észak-Dunántúlon élénkülhet meg a szél. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments