Új megyei pályázati lehetőségek váciaknak is

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Két új pályázati lehetőség nyílt meg a megyében, részben az önkormányzatok, részben a vállalkozások számára. Érdemes megismerni a kiírást és időben eldönteni, pályázik-e valaki, vagy sem. Vácot mindkét felhívás érintheti.

Pest megye az uniós csatlakozásunk kezdete óta csak korlátozottan jutott hozzá a tényleges fejlettségi szintjének megfelelő forrásokhoz. Ennek érdekében Pest Megye Önkormányzatának Közgyűlése 2015. október 30-i közgyűlésén hozott határozatával azt javasolta a kormánynak, hogy – a 2016. évi regionális lehatárolás felülvizsgálat során – a megye önálló NUTS 2 régióvá válásáról szülessen döntés.

A kormány támogatta Pest megye és Budapest közigazgatási határai mentén történő kettéválasztását önálló NUTS2-es régiókká. Az NGM a Közép-magyarországi régió NUTS-besorolásának módosítására irányuló kérelmet az Európai Bizottság Főtitkársága, valamint az Európai Unió Statisztikai Hivatala (EUROSTAT) részére benyújtotta.

Pest megye önálló régióvá válása az Európai Bizottság döntésétől számított második évben léphet hatályba, első ízben csak a következő, 2021-től induló uniós fejlesztési ciklusban jelenthet a megyének – mint kevésbé fejlett régiónak – többletforrást. Ennek kompenzálása érdekében a kormány arról döntött, hogy 2016-2018 között 80 milliárd forintot fordít kompenzációra Pest megye Területfejlesztési Koncepciója és Pest megye Területfejlesztési Programja megvalósítása érdekében.

A pénzügyi keret pályázatok útján kerül felhasználásra. 2016-ban, illetve 2017 elején a két új pályázati lehetőség került megnyitásra. A most meghirdetett felhívásokra 2017. január 23-tól nyújthatók be pályázatok.

Pályázati felhívás mikro-, kis- és középvállalkozások telephelyfeltételeinek javítására Pest megye területén. A támogatás célja: a mikro-, kis-, és középvállalkozások működési helyszínéül szolgáló telephelyek infrastruktúra fejlesztésével a vállalkozások üzleti környezetének a javítása. A rendelkezésre álló forrás: 1,45 milliárd Ft. A támogatás mértéke: 20-100 millió forint (támogatás-típustól függően). Támogatási intenzitás: 10-55 % (támogatás-típustól és vállalkozásmérettől függően).

Önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása Pest megye területén. A támogatás célja az önkormányzati tulajdonú belterületi utak kiépítésének, felújításának és korszerűsítésének támogatása Pest megye területén. A  rendelkezésre álló forrás: 3,5 milliárd Ft. A támogatás mértéke: 20-150 millió forint. A támogatási intenzitás: 85-95 % (a település adóerő-képességétől függően).

További részleteket a megyeháza honlapján lehet olvasni és onnan lehet letölteni mindkét esetben a pályázati űrlapokat is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments