A jövőben szűri a gyanús fájlokat a gmailes postafiók

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ A Google levelezőszolgáltatása a vírusok terjedésének megakadályozása érdekében nem engedélyezi bizonyos fájltípusok csatolását. A kártékony programokat terjesztők dolgát ellehetetleníteni ugyan nem lehet, de megnehezíteni igen.

A Google ennek érdekében vezet be rendre korlátozásokat, legutóbb éppen hétfőn bővült a tiltólista. Egyes esetekben a mellékletek nélküli üzeneteket is letiltja a rendszer – amikor olyan tartalmat, képeket vagy linkeket tartalmaznak, amelyek vírust terjeszthetnek –, de a legjellemzőbb mégis a fájltípusok blokkolása.

A HVG cikke szerint az alábbi kiterjesztésű fájlokat sem küldeni, sem fogadni nem lehet a Gmailben:

.ADE, .ADP, .BAT, .CHM, .CMD, .COM, .CPL, .EXE, .HTA, .INS, .ISP, .JAR, .JS, .JSE, .LIB, .LNK, .MDE, .MSC, .MSP, .MST, .PIF, .SCR, .SCT, .SHB, .SYS, .VB, .VBE, .VBS, .VXD, .WSC, .WSF, .WSH

Az ilyen fájlokat tartalmazó tömörített (pl. .gz vagy .bz2 kiterjesztésű) és archív (pl. .zip vagy .tgz kiterjesztésű) csatolmány részeként sem lehet küldeni/fogadni a Google levelezőjében. Szintén nem mennek át a rosszindulatú makrót tartalmazó dokumentumok.

Ezeket a fájlokat a Google úgy szűri ki, hogy (nem emberekkel, hanem algoritmusokkal) átvizsgálja a csatolmányokat. Mivel a felhasználói jelszóval védve kicsomagolható tömörített fájlok tartalmához természetesen nem fér hozzá a Google rendszere, így ezeket biztonság okokból szintén nem lehet a Gmailben fogadni/küldeni, még akkor sem, ha egyébként nincs bennük kizárt kiterjesztésű fájl. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments