A váci váré a főszerep az újraindult magazinban

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Február 16-tól újra kéthavonta jelenik meg a Várak, kastélyok, templomok című – az elmúlt három évben kizárólag évkönyv formában publikált – történelmi és örökségturisztikai magazin – közölte az orgánum felelős szerkesztője kedden az MTI-vel. A legközelebbi számban a váci várat is bemutatják.

Kósa Pál, a Kárpát-medence és a világ magyar vonatkozású épített örökségét bemutató magazin alapítója elmondta: a gazdagon illusztrált kiadványnak 2005-től, kilenc évfolyamon keresztül 54 száma jelent meg.

Az olvasói szokások változása és gazdasági okok miatt az orgánumot 2014 és 2016 között három – egyenként mintegy 250 oldalas – évkönyvben publikálták – tette hozzá. A felelős szerkesztő kitért arra, hogy DVD-n is kiadták a három évkönyv és valamennyi lapszám összesen 3500 oldalas – mintegy 7500 fotót, korabeli rajzot és térképvázlatot tartalmazó – anyagát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

Kiemelte, egy kiadóváltás tette lehetővé, hogy február 16-tól ismét kéthavonta megjelenő magazinformátumban válik elérhetővé a sajtótermék a Zöld Infó Média Kft. gondozásában és a Kárpát-medence Örökségturisztikai Alapítvány támogatásával.

„Olvasóink, előfizetőink között sokan vannak, akik ragaszkodnak a hagyományos papíralapú kiadványokhoz” – jegyezte meg.

Az orgánum egyúttal a régészek, történészek és épített örökséggel foglalkozó szakemberek többször egymással vitatkozó álláspontjainak is teret adott – közölte. A februárban megjelenő lapszámban a többi között a váci várról és székesegyházról tudhatnak meg részleteket az olvasók, akik a szlovákiai Znio vár palotájának 17. századból származó tervrajza alapján készült háromdimenziós modelljével is megismerkedhetnek, valamint interjút olvashatnak Major Balázzsal, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetőjével.

Kósa Pál beszámolt arról is, hogy március elsejétől archívumuk túlnyomó részét díjmentesen elérhetővé teszik a varlap.hu honlapon. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments