Csaknem százmilliós bírság az illegális fémkereskedőknek

VÁCI NAPLÓ/bűnügyek ♥ A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2016-ban 96 millió forint bírságot szabott ki illegális fémkereskedelem miatt Pest megyében. Tavaly egy váci telephelyen is nagy mennyiségű fémet foglaltak le.

Fémkereskedelmi engedély nélkül több mint 123 tonna fémhulladékot értékesített két év alatt egy férfi, akinek ebből rendszeres, havi 50 ezer forintot meghaladó jövedelme keletkezett. Mivel tevékenységét üzletszerűen folytatta, ezért 38 millió forint bírságot kapott.

Pest megyében az elmúlt évben 138 esetben történt jogsértés illegális fémkereskedelemmel kapcsolatban, és ezekkel összefüggésben 96 millió forint bírságot is kiszabott a NAV.

Tavaly decemberben a NAV munkatársai ellenőriztek egy váci fémkereskedőt, aki telephelyének egy részét álcázni próbálta. Az ellenőrzéskor kiderült, nem véletlenül, ott ugyanis több vasládányi fémhulladékot találtak az ellenőrök. Az elrejteni próbált területen a mindennapi bontás nyomait viselő tároló, bontó, és kábelek égetésére alkalmas helyiségekre bukkantak a pénzügyőrök.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Rács mögött a szüleit és nagyapját terrorizáló férfi

A fémkereskedő nyilvántartásának vizsgálatakor kiderült, hogy több mint 17 tonna fémet adott le az elmúlt években.

A fémtörvény szerint illegális fémkereskedelmi tevékenységnek minősül az is, ha valaki a fémet megvásárolja, csereüzlet részeként átveszi, illetve abban az esetben is, ha elvégzett munkáért kapja fizetségként. Az ilyen jogsértések mindegyikére igaz, hogy magánszemélyek esetében a piaci érték háromszorosával, gazdálkodók esetében akár ötszörösével nagyobb pénzbírsággal sújtható. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments