Bajt is jelezhet a hosszan tartó tavaszi fáradtság

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Kimerültség, alvászavar, legyengült immunrendszer jelzi a tavaszi fáradtságot – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense. Torzsa Péter elmondta: ha a tünetek 3-4 hétnél tovább tartanak, érdemes orvoshoz fordulni egy alapos kivizsgálásra.

Tavaszi fáradtság létezik – közölte Torzsa Péter. A Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense hozzátette, különösen február végétől március közepéig jelentkezik, amikor már látszik, talán vége a télnek.

„Ilyenkor kevesebb zöldséget, gyümölcsöt eszünk, az immunrendszerünk kicsit legyengült, van, aki két-három vagy több alsó-, felsőlégúti fertőzésen is túl van. Mindenki várja a napsütést, azonban még kevés a napsütötte órák száma. Mindez fáradtságérzést, koncentrációképesség-romlást, rosszabb teljesítményt, nappali aluszékonyságot okozhat.”

Torzsa Péter hozzátette: a legyengült immunrendszer miatt könnyebben meg is fázhatunk – mondta a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

Torzsa Péter azt tanácsolta, kezdjünk több vitamint, zöldséget fogyasztani, mozogjunk rendszeresen, ha lehet a szabad levegőn, fontos, hogy ne éjszakázzunk, legalább hét-nyolc órát aludjunk éjjelente és fogyasszunk sok folyadékot. Pótoljuk a D-vitamint.

„Így megelőzhető vagy csökkenthető a tavaszi fáradtság időtartama. Ha mindezek ellenére huzamosabb ideig, három-négy hétig tart a fáradékonyság, el kell menni orvoshoz és egy gyors laborvizsgálattal ellenőrizhető, van-e krónikus betegségünk” – tette hozzá a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének docense. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments