Bővül a váci ingatlanpiac, de nem szálltak el az árak

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Az építőiparban a tavalyi év során tapasztalt visszaesés után idén januárban elérkezett a fordulópont, az iparág termelése 18,5 %-kal emelkedett. A szektor jövőjét a szakértők szerint elsősorban az 5 %-os áfakulcs és a munkaerőhiány fogja meghatározni.

A lakásépítési kedv Budapesten és az ország nyugati részén a legélénkebb, a jelenleg futó projektek 44 %-a a fővárosban koncentrálódik, 15 %-uk pedig Győr-Moson-Sopron megyében kerül kivitelezésre. A fejlesztéseknek köszönhetően az év végére több mint tízezer új lakás átadására lehet számítani az elemzők szerint.

Az áfával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy ennek alacsony mértéke csak rövid időre szól, a 27 % előreláthatólag 2020-tól visszatér. A jelenlegi szint megtartása mellett szól többek között, hogy az új lakásokra szükség van és ha a korábbi áfakulcs visszatér, ismét egy negatív ciklus venné kezdetét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Az építkezésbe sokan bele sem fognának, ha az csak 2019 után készülne el, mivel a vevőknek ebben az esetben lényegesen többet kellene fizetniük a fejlesztési költségek megugrása miatt. Ezenkívül az építőiparban foglalkoztatottak száma nő, más szektorokból is igyekeznek munkaerőt elvonni, vagyis csökken a munkanélküliség aránya.

Természetesen kontra érveket is fel lehet sorakoztatni az 5 %-kal kapcsolatban. Egyrészt az ingatlant bővítők vagy felújítók jelentős hátrányba kerülnek az új projektet kivitelezőkkel szemben, másrészt a kedvezmény csak adott réteget hoz kedvezőbb helyzetbe – vagyis az új lakást vásárlókat, melyhez megfelelő anyagi háttér szükséges.

Átlagos ingatlanárak Vácon és néhány közeli településen (Ft/m2)

Az ingatlanpiacon nemcsak a lakások szegmense mutat területenként eltérő képet, hanem a családi házak piaca is. A típus átlagos négyzetméterenkénti ára éves viszonylatban 1 %-kal mérséklődött a községekben, a városokban viszont bővülő tendencia érvényesült. A megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban 8 %-kal, a vidéki városokban pedig 2 %-kal emelkedtek az átlagárak. A fővárosban 9 %-os volt a növekedés éves viszonylatban, ennél azonban nagyobb mértékű változás is mutatkozott az agglomeráció egyes részein, illetve vidéken: Dunakeszin például 42 %-kal, Kecskeméten és Szekszárdon pedig 24 %-kal emelkedtek az átlagárak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A váci ingatlanpiacon a tavalyi évben az országos átlaghoz képest nagyobb mértékű volt a változás, a téglalakások átlagos négyzetméterenkénti árai 14 %-kal, a paneleké pedig 17 %-kal emelkedtek. A családi házak szegmensében lényegesen visszafogottabb, 2 %-os növekedés érvényesült. A pozitív tendencia idén sem állt meg, az első két hónapban a családi házak átlagos Ft/m2 árai további 2 %-kal, a panellakásoké 5 %-kal bővültek, a téglalakások piacán ugyanakkor mintegy 4 %-os mérséklődés mutatkozott.

Az átlagos ingatlanárak változása Vácon (Ft/m2)

A Dunakanyar egyes településein nagymértékű eltérések mutatkoznak az ingatlanárak tekintetében. A Vácon eladó családi házak átlagos négyzetméterenkénti árai kedvezőek, Szentendre és Dunakeszi árszínvonalánál 20-25 %-kal, Leányfaluhoz viszonyítva pedig 21 %-kal alacsonyabb eladási árakkal találkozhatunk. Hasonló tendencia mutatkozik a lakáspiacon is, a váci árszint 20-34 %-kal elmarad Szentendréhez és Dunakeszihez képest, a visegrádi színvonalnál azonban több mint 250 %-kal magasabbak az átlagos négyzetméter árak. (Forrás: Ingatlannet.hu)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments