Európát újra ki kell találni – mondta Vácon Henri Boulad

VÁCI NAPLÓ/MTI/a város ♥ Európát újra ki kell találni, mert a tegnap Európája el fog süllyedni, a megoldáshoz pedig mindenkinek keresnie kell a válaszokat – jelentette ki Henri Boulad jezsuita szerzetes Az egyház és Európa mai helyzete és jövője címmel tartott előadásában a Váci Piarista Gimnázium dísztermében pénteken.

Európa és az egyház is válságban van – kezdte előadását Henri Boulad, és úgy folytatta: átmeneti korban élünk, s ennek az instabilitásnak és bizonytalanságnak a helyzetében kell gondolkodni arról, hogy milyen egyház és milyen Európa vár ránk. Hozzátette: eddig szavakkal védekezhettünk, de a politikai korrektség megakadályozza azt is, hogy beszéljünk.

“Itt van az ideje, hogy merjük kimondani az igazságot, és hogy igazat cselekedjünk, hogy saját lelkiismeretünk szerint cselekedjünk” – hangoztatta a szerzetes. Hozzáfűzte: ezt tette Orbán Viktor miniszterelnök is, amikor olyan álláspontot képviselt a migrációt, Európát illetően, amellyel magára zúdította a megvásárolt médiumok agresszív kampányát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jubileumi Mezőgazdasági Kiállítást rendeznek a Floch-pusztán

Henri Boulad felidézte, hogy az Európai Unió létrejöttét nagy örömmel fogadta, idővel azonban rá kellett ébrednie, hogy Brüsszel nem az európaiak érdekeit szolgálja. “Végül megértettem – fogalmazott -, hogy könnyebb egy fejet manipulálni, mint sok nemzetet.” Európa szerinte beleesett ebbe a csapdába, s az európaiak csak most kezdenek ennek tudatára ébredni. Sokan nem értik meg az iszlamizáció problémáját, és annak az erőteljes migrációnak a problémáját, ami ma Európában zajlik – hangoztatta.

Az egyház és Európa nem akarja ezeket a problémákat látni, de Magyarország igen, és ebben a harcban Magyarország Dávid, s Európa és a globalizáció Góliát – mondta a szerzetes.

Henri Boulad előadásában úgy fogalmazott, hogy Európát két veszély fenyegeti: az iszlám és a balliberális politika, amely feloldja az európai identitást. Megjegyezte: Európa olyan társadalmat épít, ahol eltűnnek az értékek, s az új generációk nem tanulják meg, mi a hamis és mi az igaz. Úgy vélte, hogy Európát újra ki kell találni, mert a tegnap Európája el fog süllyedni, a megoldáshoz pedig mindenkinek keresnie kell a válaszokat. “Nem lehetünk nézői az új világ kialakulásának, cselekvőnek kell lennünk”, meg kell változtatni a világot – zárta szavait.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csapatépítő napokat tartottak a váci Piarista Gimnázium diákjainak

A jezsuita szerzetes a közmédiának arra a kérdésre, hogy miért kérte a magyar állampolgárságot, elmondta: nagyra értékelte a magyar miniszterelnök szembeszállását a nemzeti identitást gyengítő médiumokkal, és azt a bátor döntését, hogy csak azoknak nyitja ki a határokat, akik valóban integrálódni akarnak a társadalomba, mert álláspontja szerint a kapuk kinyitása a mérhetetlen számú migráns előtt átgondolatlan lépés. “A magyar állampolgárság számomra lehetőséget nyújt arra, hogy Orbán Viktorral is együttműködve keressük azokat az utakat, ahol azt a globalizációt próbáljuk megfékezni, amelyik a nemzeti önazonosságot igyekszik lerombolni” – szögezte le.

P. Henri Boulad S.J. egyiptomi jezsuita szerzetes, aki maga kérte, hogy felvehesse a magyar állampolgárságot, csütörtökön tett esküt az Országházban. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments