Komoly bírság fenyegeti a társasházi lakástulajdonosokat

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ A társasházak lakói számíthatnak a katasztrófavédelem újabb tűzvédelmi ellenőrzéseire. Az előírásokat figyelmen kívül hagyók lakásonként több százezer forint bírságot kockáztatnak. Legutóbb 2043 lépcsőházat vizsgáltak Magyarországon, és összesen 3185 hiányosságot tapasztaltak.

A társasházak tűzvédelmi célú ellenőrzése egy előre meghatározott ütemterv alapján történik, de a katasztrófavédelem szúrópróba-szerűen is végez ellenőrzéseket – mondta Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a 24.hu kérdésére.

Elsősorban a menekülési útvonalként is használható folyosók, valamint kijáratok használhatóságát vizsgálják, továbbá valamennyi előírt tűzvédelmi használati szabály – például tűzvédelmi berendezések, elektromos hálózat, villámvédelem – betartását is. Az ellenőrzések a társasházak közös használatú helyiségeire terjednek ki.

Legutóbb tavaly ősszel ellenőrizték a katasztrófavédelmi kirendeltségek a középmagas és magas lakóépületekben a tűzvédelmi használati szabályok betartását. A katasztrófavédelem honlapja ezzel a címmel számolt be az ellenőrzés eredményeiről: „A helyzet javult, de még mindig sok a szabálytalanság”.

Hogy mennyire sok, azt mutatják a közölt adatok: összesen 1355 ellenőrzést tartottak a lakóépületek területén, 2043 lépcsőházban. Mindezek során 3185 hiányosságot tapasztaltak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A hatósági ellenőrök a használati szabályok vizsgálatakor 280 esetben azt állapították meg, hogy a közös tereket nem a rendeltetésük szerint használták a lakók. Például a szemétledobó-helyiséget, a villanyóra-szekrényt, illetve a liftgépházat tárolásra használták, az egyik épületben egy tároló helyiségben laktak is, három épület pincéjében pedig probánbután gázpalackot tároltak.

A tapasztalt hiányosságok megszüntetése érdekében a kirendeltségek minden esetben megtették a szükséges intézkedést. A végrehajtott 1355 ellenőrzés kapcsán 110 esetben szabtak ki tűzvédelmi bírságot (leggyakrabban a menekülési útvonalon történő tárolás, illetve a menekülési útvonal leszűkítése miatt), 781 esetben hatósági felhívással éltek és kiadtak 38 kötelezést is. A szabálytalanságok megszüntetését folyamatosan figyelemmel kísérik, szükség esetén utóellenőrzést tartanak, valamint további intézkedést kezdeményeznek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments