Március 1-jén elrajtolt a váci mobilgát építése

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Hivatalosan most szerdán indult és a jövő év szeptember 30-ig kell befejeződnie a váci mobilgát építésének – hangzott el azon a lakossági fórumon, amelyet szerdán este tartottak a művelődési központban. A megvalósítás a közbeszerzési pályázat meghirdetésével és a kivitelező kiválasztásával kezdődik.

Pető Tibor alpolgármester bevezetőjében elmondta: hosszú tárgyalások után az unió és az állam mintegy 2 milliárd 220 millió forintos támogatásából csaknem két kilométer hosszon lehet kiépíteni egy erős védvonalat, amely a ma ismert legmagasabb árvíz ellen is biztos védelmet nyújt a városban élők számára.

Buday Gergely pályázati referens arról beszélt, hogy gyakorlatilag elkészültek a tervek, a megvalósítás során pedig folyamatosan tájékoztatják majd a közvéleményt a munkálatok alakulásáról. Megjegyezte, hogy a beruházás nyilvános adatai a Váci Városfejlesztő Kft honlapján lesznek majd elérhetőek, további információkat pedig az arvizifejlesztes@vacholding.hu email címen lehet kérni.

Arról, hogy mi is fog épülni, Décse Sándor szakmérnök, a tervező csapat vezetője adott részletes tájékoztatást. Mint elmondta, a mobilgátat úgy tervezték, hogy a ma ismert legmagasabb dunai vízállásnál is biztonságos védelmet nyújtson a város számára. A rendelkezésre álló pénzből a lehető legtöbbet kihozva végül egy olyan megoldást választottak, amelynek lényege, hogy a börtöntől a Gombás patakig egy méter magas vasbeton alapfalat építenek – a lejáróknál természetesen kihagyással -, s adott esetben majd erre állítják rá az alumínium elemeket tartó erős fém oszlopokat.

A fal a sétányoknál a rézsű szélén fut majd. A börtön és a rév közötti jelenlegi falat le kell bontani, s áldozatul esik a Nepomuki szobor melletti kovácsoltvas kerítés is. A Gombás patak torkolatánál pedig egy erős zsilip épül, amely képes megfogni mindkét oldalról az árvizeket.

A fórumon Espár Péter, a műszaki osztály megbízott vezetője bemutatta a vár alatti Duna-parti szakasz közelébe tervezett új vízisport bázis koncepcionális terveit. Sokan mondtak véleményt és kérdeztek is.

A fórum hangfelvételét itt hallgathatják meg:

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments