Mindszenty-emlékérmet kapott Beton atya is

VÁCI NAPLÓ/MTI/régió ♥ Balás Béla katolikus püspök, Kipke Tamás író, újságíró, Süveges Gergő újságíró és Szalai Katalin, a Kairosz Kiadó cégvezetője kapott idén Mindszenty-emlékérmet. Az elismeréseket Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke adta át szerdán az Országházban.

Lezsák Sándor Balás Bélát – korábbi nagymarosi plébánost és váci segédpüspököt – méltatva kiemelte: a kommunista diktatúra legvészterhesebb időszakában is következetesen törődött a fiatalok hitoktatásával és nevelésével. Velük sportolva, balhátvédként kapta a Beton atya becenevet. Balás Béla fiatal papként megszerzett ragadványneve máig megmaradt, ma azonban már nem eredményes védekező játékára, hanem „rendíthetetlen hitére, kitartására és elvhűségére” utal – fogalmazott.

Az Országgyűlés alelnöke szólt arról, hogy a félárvaként Kelenföldön felnövő Balás Béla a Regnum Marianum mozgalomban egész életét meghatározó, gondoskodó közösségre talált. Érettségi után jelentkezett kispapnak az Esztergomi Érseki Hittudományi Főiskolára. Mivel kispapként is aktív tagja maradt a Regnum Marianum közösségnek, harmadévesen több tanulótársával együtt elbocsátották a főiskoláról.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Mentés a Remete-barlangnál

Kizárása után másfél évig mezőgazdasági munkásként dolgozott, takarított, míg nagy nehézségek árán visszakerült a szemináriumba. 1965-ben szentelték pappá. Papi szolgálatának volt olyan időszaka, amikor évente helyezték át, hogy ne legyen ideje közösséget teremteni, és előfordult, hogy egyszerre húsz ügynök figyelte és jelentett róla.

A rendszerváltás után, 1992-ben szentelték püspökké, előbb váci segédpüspökként szolgált, majd 1993-ban II. János Pál pápa kinevezte az akkor alapított Kaposvári Egyházmegye élére – ismertette Lezsák Sándor.

Balás Béla 2016 márciusában betöltötte 75. életévét, és benyújtotta Ferenc pápának nyugdíjazási kérelmét, azóta apostoli kormányzóként vezeti az egyházmegyét.

Kipke Tamás négy évtizedes hiteles újságírói munkássága elismeréseként vehette át a kitüntetést, „különös tekintettel a rendszerváltást megelőző időszakban a hazai keresztény újságírás hagyományainak határozott továbbviteléért” – hangzott el.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

Süveges Gergőt „a közszolgálati médiában nyújtott tevékenységéért, írói, könyvszerkesztői és közösségfejlesztői munkásságáért” tüntették ki.

Szalai Katalint pedig a „keresztény szellemiségű könyvkiadás területén végzett magas színvonalú két évtizedes szerkesztői és gazdasági szakértői tevékenységéért”.

A díjat adományozó Mindszenty Társaság 2004-ben alakult, célja Mindszenty József emlékének ápolása, a volt főpap történelmi életművének megismertetése a közvéleménnyel, a bíboros teljes életútjának feltárása, továbbá boldoggá avatásának szorgalmazása. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments