Váci húsvéti szokások: Pilátus-ütés, koldusok sorfala

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Nem sok információ maradt ránk arról, hogyan ünnepeltek a váciak évszázadokkal ezelőtt tavasszal, húsvét táján. Mindössze egyetlen, hitelesnek számító forrásunk van, Tragor Ignác: Az emberi élet Vácon és vidékén az őskortól napjainkig című könyve. Alábbi cikkünk, amely e könyv egy részlete betűhű közlésben, nem jöhetett volna létre, ha nem kapunk pótolhatatlan segítséget Csukovics Anitától, a váci Tragor Ignác Múzeum néprajzkutatójától, főmuzeológustól.

Magát a könyvet Tragor Ignác 1936-ban jelentette meg először a Váci Múzeum-egyesület kiadásában. „Városunk művelt közönségének a Váci Múzeum-egyesület négy évtizedes működése emlékére” – olvasható az első lapok egyikén. A könyvet a váci Kapisztrán-nyomdában öntötték formába, az üzem vezetője akkor Farkas Károly volt.

Tehát a most aktuális részlet Tragor Ignác könyvéből.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

„Nagyhét csütörtökén megkezdődött a harangok elkelepelése. Minden gyereknek volt legalább is négy kelepelőszerszáma. Pénteken a passzió alatt volt a Pilátus-ütés. Ahogy a legutolsó gyertya kialudt, a padban ülők könyveikkel a padra vertek.” ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments