Aggódnak az adakozók, hova is kerül az 1 százalék

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Azok körében, akik nem élnek a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásának lehetőségével, nagyjából egyharmadnyi a jogosult szervezetekben nem bízók aránya – derült ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából. A felmérés arra is rámutat, hogy az aktív keresők ugyancsak harmada szkeptikus a szervezetek szabályos pénzköltése kapcsán.

Az aktív keresők minden évben dönthetnek arról Magyarországon, hogy élnek-e az adó egy százaléka felajánlásának lehetőségével. A felajánlás mellett döntők több tízezer szervezet közül választhatnak, ennek ellenére sokan veszni hagyják annak lehetőségét, hogy adójuk még ha kis részével is, de támogassanak egy számukra fontos ügyet képviselő szervezetet – számol be írásában a Magyar Idők.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából kiderül, hogy az aktív keresők (a teljes felnőtt népesség 47 százalékának) 67 százaléka saját bevallása szerint fel szokta ajánlani az adó egy százalékát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  "Ajándék volt minden perc és óra" - Tolnay Klárira emlékeznek születése 110. évfordulója alkalmából Mohorán

A ténylegesen felajánlók köre ennél ugyan valamivel szűkebb, ami mindössze azt mutatja, hogy a tényleges felajánlókon kívül van egy jelentős csoport, amelyben megvan a szándék a felajánlásra, ám ezt végül mégsem teszik meg.

Mindenesetre a felmérés alapján a jogosult szervezetek számára hosszú távon az érintettek 70 százalékának bevonása sem irreális cél – áll a Nézőpont Intézet lap számára készített felmérésében.

A nemeket vizsgálva elmondható, hogy az aktív kereső nők nagyobb arányban élnek a felajánlás lehetőségével (71 százalékban), mint a férfiak (64 százalékban).

Életkor tekintetében az aktív kereső fiatalok, tehát a 18–29 éves korosztály mutatkozik a legközömbösebbnek a kérdésben, körükben saját bevallásuk szerint mindössze 55 százalék él ezzel a lehetőséggel, az önbevallás szerinti felajánlási hajlandóság harmincéves kor felett nő.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Muzsika a Kertben

Az is megfigyelhető, hogy a felajánlási hajlandósággal párhuzamosan emelkedik az iskolai végzettség szintje: minél magasabb végzettségű az adózó, annál nagyobb eséllyel fogja felajánlani az egy százalékát – írja a lap. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments