Aggódnak az adakozók, hova is kerül az 1 százalék

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Azok körében, akik nem élnek a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásának lehetőségével, nagyjából egyharmadnyi a jogosult szervezetekben nem bízók aránya – derült ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából. A felmérés arra is rámutat, hogy az aktív keresők ugyancsak harmada szkeptikus a szervezetek szabályos pénzköltése kapcsán.

Az aktív keresők minden évben dönthetnek arról Magyarországon, hogy élnek-e az adó egy százaléka felajánlásának lehetőségével. A felajánlás mellett döntők több tízezer szervezet közül választhatnak, ennek ellenére sokan veszni hagyják annak lehetőségét, hogy adójuk még ha kis részével is, de támogassanak egy számukra fontos ügyet képviselő szervezetet – számol be írásában a Magyar Idők.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából kiderül, hogy az aktív keresők (a teljes felnőtt népesség 47 százalékának) 67 százaléka saját bevallása szerint fel szokta ajánlani az adó egy százalékát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Borházat avattak Pencen

A ténylegesen felajánlók köre ennél ugyan valamivel szűkebb, ami mindössze azt mutatja, hogy a tényleges felajánlókon kívül van egy jelentős csoport, amelyben megvan a szándék a felajánlásra, ám ezt végül mégsem teszik meg.

Mindenesetre a felmérés alapján a jogosult szervezetek számára hosszú távon az érintettek 70 százalékának bevonása sem irreális cél – áll a Nézőpont Intézet lap számára készített felmérésében.

A nemeket vizsgálva elmondható, hogy az aktív kereső nők nagyobb arányban élnek a felajánlás lehetőségével (71 százalékban), mint a férfiak (64 százalékban).

Életkor tekintetében az aktív kereső fiatalok, tehát a 18–29 éves korosztály mutatkozik a legközömbösebbnek a kérdésben, körükben saját bevallásuk szerint mindössze 55 százalék él ezzel a lehetőséggel, az önbevallás szerinti felajánlási hajlandóság harmincéves kor felett nő.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Borházat avattak Pencen

Az is megfigyelhető, hogy a felajánlási hajlandósággal párhuzamosan emelkedik az iskolai végzettség szintje: minél magasabb végzettségű az adózó, annál nagyobb eséllyel fogja felajánlani az egy százalékát – írja a lap. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments