Egy tanár, akitől bárki tanulhatja a szép beszédet: Dóra Zoltán

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥ Az 52. Szép magyar beszéd verseny Kárpát-medencei döntőjén a hagyományokhoz híven átadták a Kazinczy-díjakat és a Péchy Blanka-díjat. Idén általános iskolai, középiskolai és főiskolai tanárok érdemelték ki a szép, tiszta, érthető beszédért járó rangos díjat. A díjazottak között van Dóra Zoltán nyugalmazott váci iskolaigazgató.

Kazinczy-díjat kapott dr. Eőry Vilma, aki évekig az egri Eszterházy Károly Főiskola Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete Általános és Alkalmazott Nyelvészeti Tanszékének tanszékvezető tanára volt. Kutatási területe a stíluselmélet, elemzési módszerek, szövegtípuselmélet, stílusminősítések, a nyelvművelés elvei. Eőry Vilma húsz éve a Kazinczy-verseny bírálóbizottságának tagja.

Jutalmazták Szabó Mária tanárnőt, a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium magyartanárát. Szabó Mária tanárnő évek óta a Beszélni nehéz! mozgalom lelkes, segítő tagja, a szegedi anyanyelvi élet központi szereplője, a Csongrád megyei Kazinczy-versenyek zsűritagja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Dóra Zoltán a harmadik Kazinczy-díjas idén. A váci Árpád Fejedelem Általános Iskola egykori igazgatója, a váci nyelvművelő élet fontos szereplője. Több könyve jelent meg nyelvészeti, nyelvműveléssel kapcsolatos témában. A Magyar Nyelv Barátainak Egyesülete váci székhelyű szervezetnek az elnöke.

A Kazinczy-díjak mellett a záróünnepségen adják át a Péchy Blanka-díjakat is. Egészségügyi okok miatt Pintér Istvánné a kisújszállási Kazinczy-versenyen vette át az őt illető díjat. Győrben Gergely Gyuláné a kemecsei Arany János Általános Iskola magyartanára vehette át a díjat. A tanárnő évtizedek óta a Beszélni nehéz! mozgalom tagja – tudósít az eseményről a Magyar Nyelvművelők Szövetségének honlapja.

Dóra Zoltán 1939. november 18-án született Egerben. Az általános iskolát Felnémeten, a középiskolát Egerben végezte. Az egri tanárképző főiskolán magyar–orosz szakos tanári oklevelet, majd kiegészítő szakon az ELTE BTK-n magyar nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári diplomát szerzett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Összesen 17 évig volt az Árpád iskola igazgatója, ez elég hosszú idő ahhoz, hogy személyiségével komoly hatással legyen az intézmény arculatának alakulására – méltatták tevékenységét kollégái.

Zoli bácsinak – ahogy sokan ismerik őt a városban – nagy tekintélye van a váciak között. Amikor néhány hónapja nyelvművelő előadást tartott a városi könyvtár meghívására, olyan sokan voltak, hogy többen a folyosón állva hallgatták végig mondandóját. Korábban a Váci Naplóban is rendszeresen publikált, nyelvi sutaságainkat szigorú szemmel böngészte és szóvá is tette. Részben ezen írásait felhasználva jelentette meg nyelvművelő cikkeinek gyűjteményét könyvben is.

A könyvtári találkozón a fórum végén Dóra Zoltán dedikálta a Nyelvőrségen a Dunakanyarban című új könyvét. Szerkesztőségünk nevében is szívből gratulálunk a Kazinczy-díjhoz! ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Egy szemtanú feljegyzései - A Migazzi Zarándokház és a PüspökVác látogató és rendezvényközpont története a II. világháború előtt és után

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments