Kiállítás a színházban: Thália szolgálói a háborúban

VÁCI NAPLÓ/a város (Fehérvári Fruzsina) ♥ Thália szolgálói az I. világháborúban címmel új színháztörténeti kiállítás nyílik a Váci Dunakanyar Színház galériájában. Az I. világháborús hadszínterek színházi életét bemutató kiállítás témája a korábbi, 56-os forradalom színházi vonatkozású résztvevőivel foglalkozó kiállítás után egy újabb színháztörténeti érdekesség. A kiállítás – mely az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával valósul meg – a május 26-án 18:30-kor kezdődő megnyitót követően ingyenesen megtekinthető a színház jegypénztárának nyitva tartási idejében, valamint előadások alkalmával.

A huszadik század első nagy világégése, a közel húszmillió halottal járó, 1914. július 28-án kitört és 1918. november 11-ig tartó első világháború az élet minden területén, így a színházak működésében is jelentős változásokat hozott. A színészeknek, színdaraboknak, a színjátszásnak kiemelten fontos szerep jutott nemcsak a szórakoztatásban, de az emberek tudatának, politikai hangulatának, szemléletének formálásában is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Centrumban az egészség: sokszínű programsorozat a Királyban

A háború első időszakában elsősorban a hátországban a harcra buzdító propagandadarabok bemutatása és sikere volt a jellemző. Később került sor a színház frontokon történő megjelenésére, ahol a fő cél a katonák szórakoztatása, a harci morál növelése volt. A háború második felében a táborokban kialakított hadifogolyszínházak pedig a fogságba esett katonák mentális állapotának javítását, a fogolyélet elviselhetőbbé tételét szolgálták.

A kiállítás egyik része a különböző hadszíntereken fellépő frontszínház történetét idézi meg korabeli sajtómegjelenések és néhány, a turnékon készült fotó segítségével. Az Első Magyar Tábori Színház 1917 márciusában alakult meg és kezdte meg működését Komjáthy János kassai színigazgató vezetésével. A 15 tagból és a technikai személyzetből álló társulat kormányzati támogatással működött.

A tagoknak tiszti fizetés járt, mozgásukat különvonat biztosította, az Operaház műtermeiben készült darabok díszleteivel és jelmezeivel együtt. Első előadásukat a keleti fronton, Lembergben tartották meg 1917. április 3-án. Egy hónapos turnéjukról visszatérve a társulat összetétele jelentősen megváltozott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

1917 júliusától Pázmán Ferenc, 1918-ban – működésének utolsó évében – Iványi Dezső volt az igazgató. A második előadássorozat a déli frontra, a harmadik az olasz hadszíntérre vezette a Magyar Tábori Színházat, de játszottak az orosz, és a román frontokon is, mindenütt hatalmas sikerrel. Utolsó fellépésüket 1918 májusában tartották.

1917 áprilisától Szőke Szakáll vezetésével már egy 25 tagú kabarétársulat is részt vállalt a katonák szórakoztatásában. A hivatalos tábori színház mellett egyes frontszakaszokon spontán – az ott harcoló tisztekből és katonákból – is létrejöttek, elsősorban kabarékat játszó színtársulatok is.

Az első világháborús színjátszás értékes részét jelentették a magyar hadifogolyszínházak. Ezek elsősorban tiszti szervezéssel, irányítással jöttek létre és előadásaikat főként valamilyen ünnepi alkalommal tartották. Lehetőségeik szerint műsoraikhoz színlapokat, jegyeket is készítettek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Működésükkel elsősorban a fogolylét nyomasztó légkörét próbálták feloldani, visszaidézve a háború és a fogságba esés előtti normális hétköznapi életüket.

Tevékenységüket az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársai, Sipőcz Marianna és Csiszár Mirella által összeállított kiállítási anyag mutatja be. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments