Serceg a kapcsoló? Ne várjon a javíttatással!

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ A konyhában és a nappaliban történik legtöbbször elektromos tűz – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője. Bérczi László tábornok hozzátette: ha figyelünk az előjelekre, sok tűz megelőzhető lenne. A most elkészült ajánlás segít, hogy megelőzhessük az elektromos tüzeket – írja az inforadio.hu.

Magyarországon általában a húszezer tűzesetből körülbelül 6000-6500 lakóingatlanokban keletkezik, amelyeknek egytizede az elektromos árammal kapcsolatos – közölte a tűzoltósági főfelügyelő, aki elmondta, hogy a lakás legveszélyesebb helyei a konyha, a nappali és a hálószoba.

Általában a nagy átmeneti ellenállás-túlterhelés okozza az elektromos tüzeket. Ez olyankor történik, ha egy-egy konnektorba túl sok fogyasztót teszünk, vagy ha maga a hálózat nincs olyan mértékben felújítva, mint amennyire a fogyasztás mértéke megemelkedett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kiszáradt egy gyerek Csóványos térségében

Ilyenkor olyan nagy túlterhelés keletkezik, amit a régi kábelek már nem bírnak – magyarázta Bérczi László. A tábornok elmondta: előfordul az is, hogy kapcsolási hibákból keletkezik tűz, amikor az egyfázisú rendszerben háromfázisú rendszerek jelennek meg. Emellett a hálózat túlfeszültségéből, illetve villámlás miatt keletkeznek elektromos tüzek.

A tűzoltósági főfelügyelő elmondta, hogy a MABISZ-szal közösen készítettek egy olyan ajánlást, amiben többek között arra is felhívják a figyelmet, hogy milyen árulkodó jeleket kell felismerni ahhoz, hogy megelőzzük a tűzeseteket. Ilyen jel lehet a biztosító folyamatos lekapcsolása, kioldása. Ez arra figyelmeztet, hogy a hálózaton nagyobb terhelés jelent meg – közölte a tábornok.

Hozzátette: azt is észrevehetjük, hogy egy-egy műanyag kapcsoló vagy hosszabbító üzemszerűen melegszik. Ebből arra lehet következtetni, hogy vagy egy nagyobb átmeneti ellenállás jelent meg, vagy csatlakozási hiba van, ami a későbbiekben akár tüzet is okozhat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  40 éves zebegényi Hajózástörténeti Múzeum – Egész napos színes program az évfordulón

Továbbá ilyen jel lehet a kapcsolók ki- vagy bekapcsolásakor a percegés, a zizegés, illetve a lámpák villogása is – sorolta a jeleket Bérczi László. Ezek a szikrák, villamos ívek, túlmelegedések egy idő után akár 300-1000 Celsius-fok feletti hőfokot is elérhetnek, ami pedig a környezetében lévő éghető anyagokat gyorsan meggyújthatja – figyelmeztetett az OKF országos tűzoltósági főfelügyelője.

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy az elektronos okokra visszavezethető tüzek általában nem nagy alapterületűek: a legtöbb 5-10 négyzetméteres területet, egy helyiséget érint, amit általában gyorsan sikerül lokalizálni és eloltani. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments