Szeptemberig Vácott látható a Trilógia a Nemzethez

VÁCI NAPLÓ/a város (Ribáry Zoltán) ♥ Szeptemberig Vácott, a Modern Művészeti Gyűjtemény kiállítóterében látható Kakucsi-Csernák Zoltán festőművész Trilógia a Nemzethez című monumentális képsorozata, mely 2012-ben, az egri csata 460. évfordulója alkalmából készült.

Csak kivételes alkotók tudják megszólítani a nemzetet műveikkel, és ez a megszólítás az esztétikai befogadás élményén túl elsősorban a tartalmi mondanivaló átélésére vonatkozik. Ezeket a képeket, különös tekintettel a várvédő csatajelenetet ábrázoló festményt szemlélve megindulhat az ember gondolata, milyen sok hős adta vérét a hazáért, nemzetünkért. Eleink akkor is tudták, és nekünk, mai utódoknak ugyancsak észben kell tartanunk, hogy értékeink, hagyományaink megőrzése nem lehetséges áldozatvállalás nélkül – mondta a múlt pénteki kiállításnyitón Fördős Attila polgármester.

A Munkácsy- és Dürer-díjas Kakucsi-Csernák Zoltán a megnyitón elárulta: a trilógia voltaképp egy még nagyobb kihívást jelentő festői terv előzménye, ugyanis arra készül, hogy egy 7×13 méteres egybefüggő vásznon elkészíti a Himnusz képi ábrázolását.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ligettakarítás iskolásokkal és civilekkel

Papp László, a Modern Művészeti Gyűjtemény vezetője emlékeztetett: a gyűjtemény – most fókuszában a napjainkban is aktuális kérdéseket középpontba állító trilógiával – tárlatvezetéssel is látogatható. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments