Zaklatók is kukkolhatják a gyerekeket a Snapchaten

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Az internetes biztonsággal foglalkozó szakemberek szerint a Snapchat új térképes funkciója megágyazhat az iskolai zaklatásoknak is, amennyiben a kiskorúak felelőtlenül használják.

A Snapchatbe bekerült a Snap Map nevű fejlesztés, amivel a felhasználók egy térképen követhetik ismerőseik tartózkodási helyét, és helyszíni sztorikat is megoszthatnak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bárkit kedvünkre kukkolhatunk, előtte a másik félnek engedélyeznie kell appon belül, hogy követhetővé váljon.

A beállítások közt az is testre szabható, hogy az összes ismerősünk láthassa a helyzetünket, vagy csak megadott emberek. Szellemmódban (Ghost Mode) pedig mi magunk nem jelenünk meg a térképen, de használhatjuk a funkciót mások követésére.

A biztonsággal és magánszférával foglalkozó aktivisták már most kifejezték aggodalmukat a funkcióval kapcsolatban, a Childnet International gyermekvédő szervezet szerint a helyzetünk megadása zaklatáshoz is vezethet, ez főleg a kiskorúak esetében okozhat problémákat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Akár a minimális forrásból működő Pest vármegyei szervezetek is valóra válthatják projektjeiket a Tesco 15. alkalommal kiírt pályázatával

A felhasználók figyelmét arra hívják fel, hogy ne osszák meg tartózkodási helyüket, főleg azok számára ne tegyék láthatóvá, akiket nem ismernek személyesen. „Fontos elővigyázatosnak lenni azzal kapcsolatban, hogy kivel osztod meg a helyzetedet, mert ezáltal mások felépíthetnek egy képet arról, hogy hol laksz, hová mész iskolába, és merre töltöd a szabadidődet.”

Főleg a kiskorú felhasználók esetében tanácsolják azt, hogy inkább válasszák a Ghost Mode-ot (Szellemmód), amivel ő maguk követhetnek másokat, de saját helyzetük nem látszódik. Érdemes időről időre átértékelni a kapcsolatokat is, hiszen könnyen lehet ebben az életkorban, hogy a barátokból ex-barátok lesznek, vagy rosszakarók.

Hogyan hívhatom elő? Kameramódban egyszerűen zoomoljunk ki a képből az ujjaink húzásával, ekkor bukkan elő a Snapchat térképe. Az első használat során megadhatjuk, hogy kik lássanak minket, de ez később is módosítható a Beállítások közt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tornadóval buktak le

A Snapchat szóvivője közölte, hogy a felhasználók biztonsága kiemelt fontosságú számukra, és hogy a helymegosztás nem alapbeállítás, hanem választható funkció.

A snapchatezők pontosan meg tudják válogatni, kikkel osztják meg a helyüket, és azon bármikor változtathatnak. Aki nem ismerős a Snapchaten, azzal pedig nem is lehet megosztani, így a snapchates interakciók a barátok közt maradnak.”

Nem a Snapchat az első olyan app, ami helyzetmegosztást tesz lehetővé. A Twitteren szintén lehetőségünk van helyzetmeghatározást adni a tweetekhez, ahogy a Facebookon is van bejelentkezés funkció. A Messenger csevegőn belül pedig egy térképen követhetjük korlátozott ideig, hogy merre jár a beszélgetőpartner – írja a 24hu. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments