Csütörtökön nyit a gregorián fesztivál Vácott

VÁCI NAPLÓ/kultúra ♥  Vác néhány napra ismét Közép-Európa gregorián fővárosává lesz. 2017. július 6-9. között, immár hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Gregorián Társaság és a Váci Egyházmegye szervezésében Vácott a Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivál.

A VII. Váci Nemzetközi Gregorián Fesztiválra érkezők több napon keresztül merítkezhetnek meg az énekhang szépségében, a legszentebb ének által. Találkozhatnak és táplálkozhatnak Isten énekelt igéjével. Részesülhetnek ennek az éneknek csodálatos, vonzó és átalakító erejében, és megtapasztalhatják a belső tisztaságnak, örömnek, összeszedettségnek és emelkedettségnek azt a sajátos állapotát, amit csak a gregorián ének képes létrehozni.

A fesztivál célja: mindenkihez közel vinni a gregorián éneket: a liturgián keresztül a hívőkhöz, a koncertek által a zeneszerető közönséghez, az előadások révén pedig a szakemberekhez.

A fesztiválon résztvevő két földrészről, tíz országból érkező 24 schola hat váci hangversenyen – többségük Budapesten, Zebegényben, Szentendrén, Gödöllőn és Felsőgödön is – lesz hallható. A világ élvonalához tartozó gregorián együttesek lesznek jelen, akik a gregoriánt a legősibb lejegyzések alapján szólaltatják meg, ezzel is inspirációt adva ahhoz, hogy hazánkban tovább mélyüljön a liturgikus ének szép és hiteles megszólaltatásának igénye és művészete.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Kőhíd városrész lakói tiltakoznak egy magánberuházás miatt

Öt koncerten átívelve szólalnak meg azok a mise énekek, amelyek Advent és a Karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó proprium tételek. Minden együttes elénekli a Fesztivál mottójául választott Vocem iucunditatis inrroitust, érdekes összehasonlításra is alapot adva ezzel. Végül a gregorián, amely dallamai révén alakította az európai zeneművészetet, a szombat esti hangversenyen úgy szólal meg, mint a többszólamú zene gyökere és ihletője.

A fesztivál másik célja, hogy megközelíthetőbbé tegye a gregoriánt azoknak, akik most ismerkednek vele, betekintést nyújtson gregorián ének spiritualitásába, éneklésének megközelítésébe, továbbélésébe az evangélikus liturgiában, valamint a Nyugat-Európában folyó gregorián kutatásokba.

A két főpapi szentmisén és a kilenc imaórán pedig a gregorián igazi közegében, a liturgiában szólal meg, mivel ott tapasztalható meg leginkább a gregorián ének imádságos lelkülete és művészi értéke. A szentmisék állandó részeinek éneklésébe éppen ezért mindenki bekapcsolódhat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Meláth Attila: „Mi öntözhetünk, mi vethetünk, de Isten adja a növekedést”

Egyes programok kapcsolódnak a Reformáció 500. évfordulójához. A rendezvényeiken a részvétel díjmentes. Részletes információ és program a Gregorián Társaság honlapján olvasható. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments