Csak elektronikusan kommunikál a kormány

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Minden gazdálkodó szervezetnek regisztrálnia kell a cégjegyzékbe. A nyilvántartás ugyan 2018. január elsejétől lesz kötelező, de a már létező gazdálkodó szervezeteknek még idén augusztus 30-ig be kell jelenteniük elérhetőségeiket – mondta az InfoRádiónak Ruszin Zsolt adótanácsadó.

A cégkapu a cégekre vonatkozik. Minden olyan gazdálkodó szervezet, amely jogi személynek számít, köteles lesz ezen a módon kommunikálni a közigazgatási szervekkel – közölte Ruszin Zsolt.

A szakártő elmondta: a koncepció újdonsága, hogy míg eddig az állam a cég képviselőjével kommunikált az ügyfélkapun keresztül, most a jogi személyt szeretné megszólítani. Mostantól a céggel fognak kommunikálni és a cégnek kell majd a kommunikációt irányítania.

Hozzátette: a jelenlegi regisztráció előzetes, ráadásul még tesztüzemről van szó. A jogszabály szerint 2018. január 1-jétől fog megváltozni a cégek kommunikációja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kerékpáron és lóháton, avagy a „Kerékpározás és lovaglás” sikerei

A kormányzati szándék szerint ettől kezdve mindent a céges ügyfélkapun keresztül fognak elintézni. Nagyon kevés olyan ügy marad, ami a továbbiakban is papíralapon fog zajlani – mondta az adótanácsadó. Példaként említette, hogy ha egy céges autó után gyorshajtási bírságot kell fizetni, arról 2018-tól nem lesz papír: helyette a cégkapura érkezik egy elektronikus értesítés, egy határozat arról, hogy az autó szabálytalanul közlekedett.

„Észtországban már több éve ez a rendszer fut: nemcsak jogi, hanem magánszemélyekkel sem kommunikálnak papíralapon. Természetesen ott is fenntartják az ügyfélszolgálatot a papír alapú ügyintézéshez az elektronikus ügyintézésre alkalmatlan személyek számára, de nem ez a trend” – említette Ruszin Zsolt.

Az adótanácsadó emlékeztetett rá: a cégeknek augusztus 30-áig kell regisztrálniuk a cegkapu.gov.hu oldalon.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Csernák István könyvbemutatója Verőcén

„Mivel a könyvelők ehhez a kommunikációhoz már most is értenek, vállalhatják az ezzel járó feladatot, és kezelhetik ezt a felületet, tehát lehet kvázi a cég titkára” – tette hozzá az adótanácsadó. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments