Hajómodellek Gödön: nem csak szépek, úsznak is

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Siegler Péter hajómodell kiállítását rendezik meg a gödi Duna-parti Nyaralóházak Színháztermének előterében (Göd, Jósika u. 14.) a Retro Ady Klubbal közösen július 16-án, vasárnap 13 órakor. A kiállításon mintegy 20 élethű modell lesz látható, tehát nem mozdulatlanságra ítélt makettek, hanem rádióirányítású motoros és vitorlás kishajók.

A kiállítás utáni héten, amennyiben erre igény mutatkozik, néhány hajó működés közben is megtekinthető lesz, ami nem mindennapos esemény Gödön sem. Mindez különös látvány lesz a felnőtteknek és a gyerekeknek egyaránt.

A Siegler Péter által készített modellek csaknem mindegyikének van, vagy volt eredetije is. A legtöbb hajó új, magyarosított nevet kapott, közülük néhány az unokák nevét viseli.  Látható lesz például az Ercsi magyar, oldalkerekes folyami vontató és szalongőzös, amelyből valószínűleg már csak a gödi az egyetlen, mivel az életnagyságút, az eredetit 1959-ben szétbontották.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jubileumi ünnepséggel ünnepelte alapításának negyvenedik évfordulóját a gödi Dunamenti Csoport

Vagy a kiállítottak között lesz az MS Brioni, a Póla és Brioni szigetek között közlekedő egykori osztrák-magyar személyszállító hajó és a neves Vosper 72, a II. világháborús angol torpedóvető gyorsnaszád, valamint a 71 éves kalandos szolgálatot maga mögött tudó magyar folyami vontató, a Berettyó is. A modellek tervrajzai részben Németországból, részben pedig a magyar Közlekedési Múzeum archívumából származnak. Siegler Péter modellek iránti rajongása csaknem két évtizedes múltra tekint vissza. (Képünk illusztráció) 

Központi Gyógyszertár Vác

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments