Másodvetés a kiskertekben: miket ültessünk ilyenkor?

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Ne zárjuk be a kert kapuit, amikor már a legtöbb zöldséget betakarítottuk. Ekkor jön el az ideje ugyanis a másodvetésnek, amellyel akár a téli hónapokban is ehetünk friss zöldségeket a kertünkből. Nem mindegy azonban, miket ültetünk másodvetéskor.

Július elején már a legtöbben betakarították a korai zöldségféléket, amelyek helye így üresen áll a kertekben. Ezeket a területeket érdemes felhasználni a másodvetésre. Ugyanis számos zöldség van még, amelyet elvethetünk ilyenkor a nyár közepén, vagy akár ősszel is.

Első lépésként mindig tegyük rendbe a talajt, ahova majd a másodvetéseink kerülnek. Szedjük ki a gyökereket és a leveleket, amelyek a talajban maradtak, ezeket akár a komposztba is beletehetjük. Ezután második lépésként ássuk fel a talajt, majd keverjük bele a műtrágyát és a komposztot. Egyengessük el a talajt, készítsük el a magágyakat, és ha nagy a szárazság, öntözzük be alaposan a talajt – írja az Agrárszektor.

Másodvetésű növényeknek mindig érdemesebb rövid tenyészidejű fajtákat választanunk, olyanokat, amelyek mind az augusztusi, mind az októberi időjárást jól viselik. Érdemes ilyenkor betegségeknek ellenálló fajtákat választanunk. A másodvetésű növények betakarítási ideje általában az őszi fagyok idejére esik.

Ültethetünk az üres helyekre céklát, de fontos, hogy mindig olyan fajtát válasszunk, amely rövid tenyészidejű. Vessünk 3-4 szem magot egy lyukba, és egyeléskor 10 centiméterre hagyjuk egymástól a növényeket.

Az uborkánál a konzervuborka fajták alkalmasak a másodvetésre. Csak akkor vessünk uborkát a másodvetésbe, ha lehetőségünk van a folyamatos öntözésre és a tápoldatozásra.

Zöldbabot is ültethetünk ilyenkor, de válasszuk inkább a zöldhüvelyű fajtákat, mert ezek nem szálkásak, viszont húsosak, ezért már akár a magvak kifejlődése előtt fogyaszthatjuk a hüvelyeket. A zöldbab magja egyébként akkor kel ki gyorsan, ha a vetőmagot 3-4 órával a vetés előtt beáztatjuk vízbe, majd miután megszikkadt, elvetjük, és vetés után azonnal megöntözzük. Kelés és virágzás idején nagyon sok vizet kíván a növény.

Téli retket is vethetünk, de mélyrétegű, laza és folyamatosan nedves talajba ültessünk. A gumós köményt is vessük el most, őszig kifejlődik, és rendkívül jó salátaalapanyag. A csemegekukorica is alkalmas a másodvetésre, ráadásul nagyon gyorsan kikel. Kísérletezzünk bátran a szuperédes fajtákkal is.

Meglepő módon a burgonya is elültethető nyáron. A körülbelül 50 grammos, apró gumókat hűvös, nyirkos helyen egy rétegben kiterítve előcsíráztatjuk, így az elültetett gumók gyorsan ki fognak kelni.

Július végén ültethetünk fagytűrő fodros vagy bimbós kelt, de póréhagymát is. Ezeket a zöldségféléket a nálunk lévő fagy annyira nem károsítja, ezért akár télen is kint maradhatnak a kertben. Leveles kelt is ültethetünk, mert szintén kiváló fagytűréssel rendelkezik, és egész télen folyamatosan szedhető.

Július elején ültethetünk káposztaféléket is, például fejes- , vörös- , vagy kelkáposztát és karfiolt is. A salátaféléket és a káposztaféléket érdemes palántázással ültetnünk, másodvetéskor azonban inkább szakboltban vásárolt palántát ültetnünk, nem saját magról nevelnünk azt.

Októberben is akadnak olyan növények, amelyeket még elvethetünk a kertbe, ilyenek a mezei saláta, a sóska és a spenót. Ők még a nagyobb fagyok előtt kikelnek, sőt a saláta még karácsonykor is szedhető, a másik két zöldség pedig kora tavasszal lesz betakarítható. A sóska elég szívós, évelő levélzöldség, akár a fák árnyékába is vethetjük.

A másodvetésű növényeket ugyanúgy kell gondozni, mint a tavaszi vetésűeket. Tehát mindig figyeljünk oda a gyomtalanításra, a talajlazításra, az öntözésre a nyári napokban a nagyon gyakori aszályos időszakok miatt, a tápoldatozásra és a növényvédelemre. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments