Mégsem keményít be a posta annyira csekkügyben

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Nem kérnek személyazonosítást a postai dolgozók azoknak a jelölés nélküli csekkeknek a befizetésénél, amelyek láthatóan közüzemi díjat tartalmaznak – közölte a Magyar Posta Zrt. a Magyar Idők érdeklődésére. A nemrég hatályba lépett jogszabálymódosítás ellenére ugyanis sok sárga csekken nem szerepel az azonosítás alól mentes (M) vagy feltételesen mentes (FM) jelzés, de nem kell kétségbe esnie annak, akinek a kezébe ilyen kerül.

Ha hatósági összegekről – adó, pénzbírság és illetékek – szól a készpénzátutalási megbízás, továbbra sem kell felmutatni a személyi igazolványt. Ezek a sárga csekkek a jobb felső sarkukban M jelzéssel kerülnek forgalomba.

A rózsaszínű csekkek belföldi postautalványok, és sem az M, sem az FM jelzés nem szerepel rajtuk, ezért az összeghatártól függetlenül minden esetben szükséges a személyazonosság ellenőrzése.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Borházat avattak Pencen

A közműszolgáltató – vagyis a kedvezményezett számlatulajdonos – egyébként maga döntheti el, hogy ad-e arra vonatkozó jognyilatkozatot, hogy az ő csekkjei feltételesen mentesnek minősüljenek. Ha nem teszi, akkor a gyártó jelölés nélküli bizonylatot köteles gyártani.

A Nemzeti Közművek a Magyar Időknek jelezte: társaságai eljuttatják a Magyar Posta Zrt.-hez a szándéknyilatkozatot, amely alapján az engedélyezi a megbízásokon az FM felirat feltüntetését és ezzel a feltételes mentességet. A közműholding korábban az ország három déli megyéjében működő, nemrégiben országos egyetemes szolgáltatói engedélyt szerzett villamosenergia-szolgáltatója, a Démász által kibocsátott számlákhoz kapcsolódó fehér csekkein már szerepel az FM jelzés.

A mintegy ötször több ügyfelet, a teljes hazai lakosságot kiszolgáló földgázszolgáltató, a Főgáz esetében ez jövő héten valósul meg.

A Főtáv Zrt. azt közölte: dolgozik azon, hogy a készpénzátutalási megbízásaira felkerüljön az FM kód, jelenleg mindennek a technikai lebonyolítása zajlik. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Borházat avattak Pencen

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments