Dagad a botrány: a baromfihús is mérgező lehet

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Bűncselekménynek nevezte a német agrárminiszter a veszélyes rovarirtó szerrel szennyezett, milliónyi tojás piaci forgalomba kerülését. A hollandok néhány hete szórták meg mérgezett termékekkel Európát, és lehet, hogy a botrány tovább fokozódik, hiszen most már a baromfihúsokat is vizsgálat alá vették.

Nyilvánvalóan bűncselekményről van szó – jelentette ki Christian Schmidt német agrárminiszter az ARD tévécsatorna egyik műsorában, ahol a holland tojásbotrányról kérdezték. Az uniós élelmiszerbiztonságot megkérdőjelező eset következményeként több millió tojást tüntettek el az európai boltok polcairól, Hollandiában pedig alighanem több millió tojótyúk kényszervágását is elrendelhetik.

A botrány miatt óvatossá vált hollandok most már nemcsak a tojótyúkok, de a vágóbaromfik körében is kutakodni kezdtek. Attól tartanak, hogy a tojások mellett a hústermékekbe is juthatott a Fipronil nevű rovarirtó szerből, bár ezt csak azon szárnyasok esetében használhatják például tetűirtásra, amelyeket azután nem értékesítenek fogyasztási célra – írja az Agrárszektor.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Hollandiában 180 tojástermelő telepet zártak be a közelmúltban rovarirtószer-szennyeződés gyanúja miatt, és közülük 27 helyen rögtön szennyezett tojásokat is találtak. A Fipronil gyakran használt rovarirtónak számít a kullanccsal, bolhával fertőzött háziállatok körében, az élelmiszerláncban (vagyis haszonállatok esetén) azonban tilos az alkalmazása, mert az embernél súlyos máj-, vese- és egyéb szervi problémákat okozhat. A hatóságok egy holland tisztítószer-forgalmazó mulasztásából eredeztetik a nagy visszhangot kiváltott ügyet.

Magyarország valószínűleg nem érintett a holland tojásügyben, de az élelmiszerlánc-biztonságért felelős államtitkár augusztus végéig elrendelte a hozzánk érkező tojástermékek célellenőrzését. A szakemberek valamennyi, ez év július 1. után az országba beszállított holland és lengyel eredetű tételből mintát vesznek. Emellett szúrópróbaszerűen vizsgálják az egyéb országokból (például Franciaország, Németország, Belgium, Olaszország, Dánia) származó termékeket is. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments