Jelentős egyszerűsítések lesznek az adózásban

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ A Nemzetgazdasági Minisztérium közzétett egy javaslatot, melyet mostantól három hétig lehet véleményezni. Az új előterjesztés egy speciális terület, az adminisztráció egyszerűsítését szolgálja – írja az mfor.hu. Az időhúzó fellebbezésekről való lemondást bírságcsökkentéssel honorálná a NAV.

Az NGM közleménye szerint az új adóeljárási törvény a jelentős egyszerűsítés mellett egyre több, Európában is példaértékű szolgáltatást biztosít az adózóknak. Az adóhivatal új szolgáltatással – mentorálással, és ha szükséges szakmai támogatással – segítené a kezdő vállalkozásokat.

Az adóhivatal szóban vagy írásban tájékoztatást nyújt a kezdő vállalkozás adókötelezettségeiről, az azok teljesítését segítő információk elérhetőségéről. A kapcsolatfelvételt követően pedig fél éven keresztül személyre szabott segítséget nyújt – írja a portál.

A tervezet szerint megszűnnek az egy évnél hosszabb ideig tartó ellenőrzések, ugyanis egyetlen vállalkozást sem lehet kitenni ilyen hosszú idejű revíziónak. Az adóellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 365 napot. A változás természetesen nem érinti a magánszemélyeket, az egyéni vállalkozókat és a megbízható adózókat, mert esetükben – épp úgy, ahogy most is – a revizoroknak 180 napon belül be kell fejezniük a vizsgálatot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Megszűnik továbbá az adószám felfüggesztésének intézménye éppúgy, mint ahogy számos (a háztartási alkalmazott bejelentésének elmulasztása vagy a jogszerűtlen adóelőleg mérséklése miatti, illetve az üzletlezárást helyettesítő) mulasztási bírság kiszabásának alapjául szolgáló tényállás.

A hatályos szabályozás szerint a szándékos adóeltitkolás esetén 200 százalékos bírságot kockáztattak az adózók, de a jövőben e tétel a felére csökken. A kormány reményei szerint a pusztán időhúzás miatt benyújtott fellebbezések visszaszorítására is alkalmas lehet az új szabály, amely szerint, ha az adózó lemond a fellebbezésről, és az esedékességig megfizeti a határozatban előírt adókülönbözetet, mentesül a kiszabott adóbírság 50 százalékának megfizetése alól.

A kormány oldalára feltöltött szövegből kiderül, hogy az új adózási, adóigazgatási eljárási szabályok 2018. január 1-től lépnek hatályba, de azokban az ügyekben, amelyek korábbra datálódnak, vagy az eljárás korábban indult, ám még nem született meg a jogerős határozat, már az új – a kormány szerint az adózók számára kedvezőbb – rendelkezéseket kell figyelembe venni. Kivéve azokban az esetekben, amikor az adózó a régi szabályokkal jár jobban, mert ilyenkor az idén december végéig hatályos szabályok az irányadók.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Az indoklásból kiderül, hogy jelentősen emelkedik a késedelmi pótlék mértéke. Aki ma elkésik az adókötelezettsége teljesítésével, a jegybanki alapkamat kétszeresének (ez jelenleg 1,8 százalék) megfelelő pótlékot kell fizetnie. A jövőben viszont az alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékére emelkedik a fizetendő rész, vagyis 5,9 százalékot kellene fizetni a NAV-nak. Az előterjesztő NGM szerint ezzel megszüntetik azt a helyzetet, hogy a legolcsóbb hitelező jelenleg az adóhatóság, illetve az állam. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments