NAK – egyházmegye: vidékfejlesztési együttműködés

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Váci Egyházmegye stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Nógrád megyei Hollókőn szeptember 7-én megtartott Áldás a vidékre elnevezésű, kamarai szervezésű vidékfejlesztési konferencia keretében – írja honlapján az agrárkamara.

Köszöntőjében ifjabb Hubai Imre, a NAK vidékfejlesztésért felelős országos alelnöke elmondta, a kamara minden olyan lehetőséget támogat, mely hozzájárul a lakosság szemléletformálásához, és népszerűbbé teszi az agrárium értékeit és termékeit.

Cél a hazai termékek előtérbe helyezése, a szezonális termékek fogyasztás-ösztönzése. Hozzátette, a kamara partner minden olyan kezdeményezésben, amely hozzájárul a munkahelyteremtéshez, a termelők jövedelempozíciójának erősítéséhez, a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek felzárkóztatásához, a vidéki életkörülmények javításához, és az elvándorlás visszaszorításához.

Az együttműködési megállapodás a Váci Egyházmegye területén kiterjed a vidéki közösségek életben tartásának segítésére, szakmai segítségnyújtásra, tájékoztatásra a kistermelői közösségek körében, a kommunikációs megjelenés biztosítására, közös fórumok szervezésére, helyi termelői piacok közös kiterjesztésének támogatására.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

A Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Irodáját Beer Miklós megyéspüspök alapította 2013-ban, amely már hosszú ideje tudatosan vállal vidékfejlesztési feladatokat különféle egyházi önszerveződések, valamint karitatív tevékenységek keretében.

Kiss Miklós Zsolt, a NAK kkv-kért felelős országos alelnöke, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a vidékfejlesztési pályázatok aktualitásairól is beszélt és kitért a LEADER-es helyi fejlesztésekre.

Mint Fieszl Csaba, a Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a NAK és a VEVI egyaránt célul tűzte ki a vidéken élők támogatását, oktatását, tájékoztatását, különös tekintetben a hátrányos helyzetűekre. Megjegyezte, bíznak az eredményes együttműködésben. A megállapodást Beer Miklós és Szandai József, a NAK Nógrád megyei elnöke írta alá.

A tanácskozáson jó vidékfejlesztési és szolidáris példaként bemutatták a 15 éve működő miskolci Baráthegyi Majorságot. Jelenlegi 104 fő munkavállalójából 76 fogyatékos, egészségkárosodott, megváltozott munkaképességű, egyéb hátránnyal küzdő személy. Gazdálkodási portfóliójuk kiemelkedő terméke a HÍR-védjegyes kecskesajt, míg ökoturisztikai attrakciójuk a korhű Diósgyőri Játszóvár. Mindemellett a borsodi megyeszékhelyen saját belvárosi éttermet is működtetnek. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vonat elé hajtott egy autós a vácrátóti átjáróban

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments