Nem favágók, tájépítész egyetemisták vizsgálták a fákat

VÁCI NAPLÓ/a város (Bíró György) ♥ Ha esetleg az utcán háromfős csoportokra leszünk figyelmesek, akik a fák törzseit méricskélik, nem kell megijedni, nem favágók költöztek a városba, és nem is Ludas Matyi jött harmadszor is visszaadni Döbröginek a jussát, hanem az egyetemisták érkeztek ismét a városba, hogy az őszi gyakorlatuk keretében, valami hasznosat cselekedjenek.

Két évvel ezelőtt kezdték el a Vác, a gyakorló város elnevezésű program keretében a Szent István Egyetem tájépítész hallgatói a deákvári közterületek növényanyagának felmérését. Az elmúlt években végzett munkát az idén is folytatják.

Cél, hogy a városnak álljon a rendelkezésére az összes közterületi zöldterületére kiterjedő növényanyag felmérése, aminek segítségével megállapítható legyen, hogy az adott területen mely növények értékesek, illetve melyek javasoltak a helyi védelemre, s melyek azok, amik tájidegenek, vagy allergének, amiket tanácsos a közeljövőben más fajjal pótolni.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

A felmérés a két évvel ezelőtti, Deákvár kertvárosi részet érintő, az „öregdeákvári” térséget követően a lakótelepi részeken, illetve a Fölváry téri lakótelep paneljei között folytatódik, ahová az 1990-es években a lakosság segítségével telepítettünk növényeket, amik azóta árnyas fákká nőtték ki magukat.

Nem maradt el az idén sem az óvodások környezeti nevelési programja sem, ahol ugyanezen kar hallgatói tartottak rendhagyó környezetismereti interaktív foglalkozásokat négy óvoda nagycsoportosainak. Az idén a foglalkozások témaköre a víz volt, annak védelme, hasznosítása és a vele való takarékosság volt. A program összegzéseként a hallgatók terveket készítettek olyan színes, óvodásoknak, illetve az óvodapedagógusoknak szóló tematikus oktatási segédlet elkészítéséhez, ami a Kukabanyához hasonló kedvelt munkafüzetté válhat, ha lesz elég pénz a kiadására.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szakmai napot tartottak a váci humán szféra munkatársai

Aztán ha nagyobbak lesznek az ovisok, lehetőséget kapnak ők is a felmérések alapján fák ültetésére azokon a közterületeken, ahonnan kipusztultak, vagy kifelejtették a zöldterületi tervekből a fákat. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments