Riasztást adott ki a Kormányzati Eseménykezelő Központ

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Az elmúlt időszakban napi 23 millió, a Locky zsarolóvírus új variánsát tartalmazó kéretlen levelet küldhettek ki – olvasható a központ pénteki közleményében.

A levelek kártékony mellékletet (pdf vagy zip fájlt) vagy hivatkozást tartalmaznak, tárgyként megnyitásra ösztönző üzenettel a gyanútlan felhasználóknak (egyebek mellett „please print”, „documents”, „scans”, „images” vagy „Payment_201708-6165”).

A melléklet megnyitása, valamint az áldozat fájljainak titkosítása után a zsarolóvírus többféle, a visszafejtésre vonatkozó üzenetet helyez el a felhasználónak, például, hogy cserélje le hátterét, valamint egy „Lukitus.htm” nevű fájlt is kitesz az asztalra.

Mint írták, a titkosított állományok a „.lukitus” kiterjesztést kapják, visszafejtésükhöz a program készítője 0.5 Bitcoin virtuális fizetőeszközt vár. A legfrissebb vizsgálatok alapján egyelőre jelenleg „nem áll rendelkezésre semmilyen ismert módszer a visszafejtésre – emelték ki a közleményben.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  40 éves zebegényi Hajózástörténeti Múzeum – Egész napos színes program az évfordulón

A Kormányzati Eseménykezelő Központ a védelem első lépéseként azt ajánlja, hogy a felhasználók legyenek elővigyázatosak az e-mailekben csatolt dokumentumokkal, valamint a vírusvédelmi szoftverek frissítése mellett ellenőrizzék a mentőrendszerek helyes és megbízható működését, hogy ha megtörténik a fertőzés, visszaállíthatóak legyenek a dokumentumok.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ha bekövetkezett a fertőzés, nem javasolják a váltságdíj megfizetését, mert „nincs rá semmilyen garancia, hogy valóban feloldják a titkosított dokumentumokat”.

Ilyenkor a rendszer újratelepítése javasolt, valamint az adatok visszaállítása biztonsági mentésből.

A központ jelezte azt is, hogy a Locky zsarolóvírussal kapcsolatosan a http://tech.cert-hungary.hu/vulnerabilities/CH-13033 weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők. A Locky egy olyan zsarolóvírus, amely titkosítja a felhasználó egyes fájljait, majd megpróbálja eladni a titkosítás feloldásához szükséges jelszót – olvasható a megadott linken. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kiszáradt egy gyerek Csóványos térségében

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments