Színház: több néző, több saját előadás a cél

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Fehérvári Fruzsina) ♥ Megtartotta évadnyitó ülését a Váci Dunakanyar Színház. Kis Domonkos Márk igazgató értékelte az előző évadot, melyben 113 előadást, 3 bemutatót, 23 tájelőadást, 3 nemzetközi vendégjátékot tartottak, összesen 26 ezer néző előtt. Emellett számos izgalmas programnak adott otthont az intézmény.

Két időszaki kiállítást nyitottak meg: 1956 színfalak előtt és mögött és Thália szolgálói az I. világháborúban címmel. A színházban zajlott a 16. Kaleidoszkóp VersFesztivál, Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje.

Együttműködésbe kezdtek a 90 decibel projekttel, melynek eredményeként két saját előadásukat is akadálymentesítették látás- és hallássérült nézők számára. Valamint folytatták az előző évadban elkezdett színházi nevelési programot Benned a létra címmel.

A 2016/2017-es évad megkoronázásaként 5. alkalommal rendezték meg a V4 Fesztivál és Színházi Találkozót, mely megújult arculattal, kibővült programkínálattal, új helyszínekkel várta a látogatókat.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Vác Városért Választási Egyesület képviselő-jelöltjei az önkormányzati választáson

Az igazgató ismertette a 2017/18-as évadra vonatkozó terveket, célkitűzéseket. Négy saját bemutatót terveznek. Elsőként Michael Frayn: Még egyszer hátulról című vígjátékát a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházzal koprodukcióban október 7-én, majd Tóth-Máté Miklós: A zsoltáros és a zsoldos című történelmi játékot október 31-én, mely a reformáció 500. évfordulója alkalmából hármas koprodukcióban készül az Esztergom Várszínházzal és a Zanotta Art-tal együttműködésben.

Harmadikként Yasmina Reza: Művészet című háromszemélyes komédiáját viszik színre december 16-án. A színház 2018 áprilisában Szakonyi Károly: Adáshiba című darabjának premierjével ünnepli 5. születésnapját.

Az igazgató célként jelölte meg a nézőszámok növelését az előző évekhez képest, melynek fontos alapját képezi a jelenleg is zajló bérletezés. Ezen kívül a saját előadások arányának növelése is elengedhetetlen a befogadottakkal szemben, de tovább kívánják növelni a tájelőadások számát is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb parkolóhelyek épültek Alsóvároson

A színház az elmúlt években számos nemzetközi kapcsolatra tett szert. A cseh, lengyel, szlovák, ukrán partnerek mellé új partnerek megnyerésén fáradoznak majd, hogy új színházi alkotókat, fiatal, idegen nyelvű rendezőket vonzzanak Vácra.

A nemzetközi kapcsolatok ápolásának és külföldi színházi fesztiválokon való sikeres szerepléseinek köszönhető, hogy a színház Yvonne, burgundi hercegnő című előadása meghívást kapott a fehéroroszországi Bresztben 22. alkalommal megrendezésre kerülő Belaya Vezha nemzetközi színházi fesztiválra.

Folytatni kívánják az új évadban is a színházi nevelési programot, melynek kidolgozására és levezetésére idén Gyevi-Bíró Eszter drámapedagógust, színházi nevelési szakembert kérték fel. A Váci Dunakanyar Színházban otthonra talált Kaleidoszkóp VersFesztivál újra várja majd a versek szerelmeseit.

A hatodik V4 Fesztivál és Színházi Találkozó tovább halad a megkezdett úton, a már meglévő hazai és külföldi színházi alkotók, zenészek mellé újakat keresve.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a 95 esztendős Tamás Pált

Az új évadban működési fejlesztéseket is kilátásba helyezett a direktor: a színházterem és irodahelységek klimatizálása mellett a hang- és fényrendszer korszerűsítését is elkezdik, emellett létszámbővítésre és bérrendezésre is sor kerül majd.

A váci színház előtt szép jövő áll, közel áll ugyanis ahhoz, hogy az eddigi fáradhatatlan, egymásra épülő és egymást segítő munka beérjen, és a 2018/2019-es évadot kiemelt státuszú, a 2019/2020-as évadot önálló társulattal rendelkező színházként kezdje meg. Ennek előkészítése, építése továbbra is a színház legfontosabb feladata. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments