Kedvelt zöldségek tűnnek el Magyarországról

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Eltűnhet a hazai karfiol, brokkoli és kelkáposzta a boltokból. A klímaváltozás miatt jó minőségű árut csak nagy nehézségek árán tudnak piacra vinni a gazdák, ezért az elmúlt években mintegy 40 százalékkal csökkent a termőterület – írta a Magyar Idők.

Alaposan emelkedett a karfiol és a brokkoli ára a hazai boltokban, ahogyan a kelkáposztáért is többet kell fizetniük a vásárlóknak a megszokottnál.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci árinformációs rendszere szerint a fogyasztói piacokon a múlt héten a karfiol kilója 400-500 forint volt, míg egy évvel korábban az árak jellemzően 300-400 forint körül alakultak – olvasható a lapban.

A jelentős áremelkedés oka a szerényebb termés. Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke közölte: ebben az évben a kánikula és egy kártevő is gondot okozott.

Az elmúlt években igencsak elszaporodott hazánkban az üvegházi molytetű, amelynek kedvenc növényei épp a kelkáposzta és a karfiol, de a brokkoliban is jelentőst kárt tud tenni. A legnagyobb baj az, hogy nem tudnak védekezni a kártevő ellen a termelők, ugyanis nincs olyan szer a piacon, amely egyszerre tudná hatékonyan távol tartani a rovart és biztosítani az élelmiszer-biztonsági kritériumok betartását.

Az elmúlt években alaposan visszaesett a termőterület. A FruitVeb adatai szerint kelkáposztával 250-300 hektáron foglalkoznak itthon, noha 2010-ben a termőterület nagysága még elérte az 550 hektárt.

Karfiolt és brokkolit a korábbi 1100 hektár helyett ma már csupán 600 hektár körüli területen termelnek a gazdák. Ehhez adódik hozzá a hajtatott karfiol, ami további 100-150 hektárt jelent.

Ledó Ferenc szerint mennyiségben nem ilyen rossz a helyzet, mivel a termésátlagok javultak 2010 óta, így a 40 százalékos termőterület-csökkenés ellenére a betakarított mennyiség csak 25-30 százalékkal esett vissza az utóbbi hét évben.

Mivel a hazai termelés csökken, a fogyasztás viszont nő, egyre több importra szorulunk, főleg olasz és francia karfiol érkezik az országba. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments