Nagy változás jön az üzemanyagoknál

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Különös átalakuláson megy át az áram, amikor áthalad az e-töltőn: jogi értelemben villamosenergia-termékből üzemanyagtermékké változik.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) az év végéig elkészül a magyarországi elektromobilitást szabályozó átfogó törvény tervezete, ezt követi a társadalmi egyeztetés és a szükséges végrehajtási rendeletek megfogalmazása – értesült a Világgazdaság.

A területen már eddig is láttak napvilágot jogszabályok, de még messze nem teljes körűek, csak salátajelleggel találhatók meg például az áramtörvényben, a Jedlik Ányos-tervben vagy a parkolás szabályozásában.

Ezek alapján még nem indulhat meg a szolgáltatás – írta a Világgazdaság. Az NGM-ben készülő törvény életbeléptetésével Magyarország az uniós direktíváknak tesz eleget. Definiálják az alapfogalmakat, az állami és más szereplők jogköreit és kötelezettségeit, valamint azt is, miként lehet fizetős, kereskedelmi szolgáltatássá tenni az e-autók áramának értékesítését.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Borházat avattak Pencen

Most még „belefér”, hogy az áram eladását parkolási díjként számolják el, vagy hogy az otthoni töltés árát az egyetemes szolgáltatási tarifával fizetteti meg a szolgáltató.

Később azonban, amint áthalad majd a villamos energia az e-töltőponton, jogi értelemben villamosenergia-termékből üzemanyagtermékké változik.

Külön mérőre, külön elszámolásra, külön szolgáltatóra lesz szükség, amely persze lehet azonos a meglévő áramszolgáltatóval, de másként kell elszámolni vele.

A lap értesülése szerint az már eldőlt az NGM-ben, hogy a villamos energia értékesítésétől elkülönülő iparág lesz az áram mint üzemanyag forgalmazása. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments