Vírusmenetrend: jönnek az őszi kórokozók

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Egyre több a beteg a háziorvosi rendelőkben, sokan orrfolyásra, torokfájásra, lázra panaszkodnak. A megbetegedéseket nem az influenzavírus okozza.

Az influenzajárvány még várat magára – nyugtatt meg Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kutatóközpontjának munkatársa. A különböző, megfázást okozó vírusoknak van ilyenkor a szezonja, melyek cseppfertőzéssel terjednek, így könnyen elkaphatjuk őket.

Most a rhinovírusok szezonja van, ezeket váltja majd a resparitorikus szinciciális vírus – aminek szörnyű neve van, de ez is csak egy megfázásvírus -, és általában ezt követi az influenzaszezon. Mindennek menete azonban évről évre eltér.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Az októberi hétvégéken is lehet utazni Dunakanyar Napijeggyel

Az iskolaszezon kezdete is hozzájárul az esetszámok növekedéséhez. Kézmosással és más alap higiéniás eljárásokkal lehet megelőzni a vírusok terjedését, továbbá érdemes az immunrendszer erősítésével készülni erre az időszakra. Aki köhög, tüsszög, ezt ne egy zsúfolt helyen a levegőbe tegye, használjon zsebkendőt.

A megfázást okozó vírusokra nincs úgynevezett antivirális szer, de nem is szükséges. A legcélravezetőbb kezelési mód az ágynyugalom és a forró tea – tette hozzá a szakértő.

Mivel több megfázást okozó vírus létezik (itt nem egy-kettőről, hanem több tízről esetleg több százról is beszélhetünk), így nem kizárt, hogy betegség után egy másik kórokozónak vagy vírustörzsnek hatására újra jelentkeznek a tünetek. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Az októberi hétvégéken is lehet utazni Dunakanyar Napijeggyel

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments