Nem hízik el, aki sok diót és mogyorót eszik

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Csökkenthető a súlygyarapodás és az elhízás kockázata a dió- és a mogyorófélék rendszeres fogyasztásával. Egy tanulmányban több mint 370 ezer ember táplálkozási szokásait vizsgálták kutatók, és tapasztalataik szerint azok a résztvevők, akik több dió- és mogyorófélét fogyasztottak, kevesebbet híztak, mint a dió- és mogyoróféléktől tartózkodó társaik.

Azoknak, akik dió- és mogyoróféléket fogyasztanak étkezéseik során, sokkal kevésbé gyarapszik a súlyuk a legújabb tudományos tapasztalatok szerint. A közelmúltban jelent meg a European Journal of Nutrition online oldalon az a tanulmány, amelyben öt éven keresztül figyelték 373 ezer ember étkezési szokásait. A résztvevők 10 európai országból kerültek ki és 25 és 70 év közöttiek voltak. Életmódra, étkezésre és diétára vonatkozó adatokat gyűjtöttek a kutatók – írja a sciencedaily.com.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

A tanulmány eredményeit többek között az WHO Rákkutató Ügynöksége (IARC) is értékelte. Az eredmények azért bírnak nagy jelentőséggel, mert korábban olyan tévhitek éltek a dió- és mogyorófélékkel kapcsolatban, hogy túl magas a zsírtartalmuk és rengeteget kalória van bennük, ezért nem ajánlottak azok számára, akik fogyni szeretnének. A mostani kutatási tapasztalatok azonban e feltevéseknek ellentmondanak.

A vizsgálatokkal megállapították, hogy a résztvevők átlagosan 2,1 kilogrammal gyarapodtak az öt év alatt. Azoknál, akik a legtöbb dió-és mogyorófélét fogyasztották, nem csak a súlygyarapodás volt kisebb, hanem a túlsúlyosság és az elhízás kockázata is 5 százalékkal alacsonyabb volt.

A kutatók az adatok kiértékelése után megerősítették, hogy a dió- és mogyorófélék nem elhízást elősegítő élelmiszerek. Ezen kívül számos egészségügyi előnnyel bírnak, és nem csak az egészség megőrzéséhez, hanem az idősek memóriafunkcióihoz is pozitívan járulnak hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szociális infrastruktúra megújítása az Alsó-Ipoly mentén

E legújabb megállapítások azért jelentősek, mert első alkalommal mutatták be a dió- és mogyorófélék, illetve a testsúly közötti kapcsolatot. A kutatásban a földimogyoró, a mandula, a törökmogyoró, a pisztácia és a dió hatásait vizsgálták.

A kutatócsapat elemezte a több mint 373 ezer résztvevő étkezési gyakorlatát, táplálkozási szokásait és a testtömegindexükrõl szóló információkat. Az eredmények alapján a kutatók azt javasolják, hogy az emberek fogyasszanak gyakrabban dió- és mogyorófélét, mivel rengeteg energiát adnak, jó zsírokat tartalmaznak, megfelelő a fehérjetartalmuk és tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal is. Érdemes példuál az állati termékeket is a dió- és mogyorófélékkel helyettesíteni – állítják a kutatók. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments