Újra nagy veszélyre figyelmeztet a katasztrófavédelem

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ A halottak napja alkalmából gyújtott gyertyák miatt figyelni kell a tűzesetek megelőzésére. Mindenszentek és halottak napján ügyelni kell a tűzesetek megelőzésére a lakásokban és a temetőkben egyaránt, ebben az időszakban ugyanis gyakran előfordul, hogy a kegyeleti gyertya vagy a halloween-re készített töklámpás tüzet okoz – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy évente átlagosan húsz ilyen tűzeset történik országszerte.

A baleseteket általában az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és az asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek – írták.

Az OKF kiemelte: a temetőtüzek megelőzhetőek azzal, hogy a szabadban csak mécsestartóban elhelyezett mécsest gyújtunk meg, és eloltjuk ezeket, amikor a sírtól távozunk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  4 nap varázslat a Dunakanyarban, 60 zenei program a VéNégy Fesztiválon

A halloween alkalmából készített töklámpásokat, illetve a kegyeleti gyertyákat olyan biztonságos helyre kell rakni, ahol nem gyulladhat meg a közelükben semmi – olvasható a közleményben.

November 1-je, mindenszentek ünnepe – amely Magyarországon 2000-ben, fél évszázad elteltével lett ismét munkaszüneti nap – a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor.

Az ezt követő halottak napja, november 2-a fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments