Egyre több a köztartozásmentes adózó

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Az elmúlt két évben folyamatosan, mintegy 25 százalékkal nőtt a köztartozásmentes adózói adatbázisban (KOMA) szereplő magánszemélyek és vállalkozások száma.

Jelenleg 95 ezer vállalkozás, 32 ezer egyéni vállalkozó és 31 ezer magánszemély szerepel az ingyenes „pozitív” listán. Felvételét bárki kérheti, ha rendben vannak adóügyei.

Ha valaki szerepel a köztartozásmentes adatbázisban, nem kell tartozásmentességről szóló adóigazolást beszereznie, amikor igazolnia kell, hogy nincs köztartozása. Tehát az adatbázisban való megjelenés kényelmes, adminisztrációmentes és ingyenes alternatívája a „nullás-igazolásnak”.

Azoknak a vállalkozásoknak pedig, amelyek ugyancsak tagjai az adatbázisnak, nem kell kockázati biztosítékot fizetniük az EKÁER-ben.

A NAV honlapján található KOMA minden hónap 10. napján frissül, és azokat az adózókat tartalmazza, akik az előző hónap utolsó napjáig a KOMA nyomtatványon kérték felvételüket és megfeleltek a feltételeknek, illetve régóta tagjai az adatbázisnak és továbbra is megfelelnek a feltételeknek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

Ahhoz, hogy valaki folyamatosan szerepeljen a KOMA-ban, határidőben kell teljesítenie a jogszabályban meghatározott adókötelezettségeket. Érdemes tehát időről időre ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen elmaradás, ami kizárja a további KOMA tagságot.

Az adatbázis tagjainál a NAV havonta vizsgálja a feltételeket. Ha valaki ezeknek nem felel meg, kikerül a köztartozásmentes adózók közül. Amennyiben pótolja a mulasztást, befizeti tartozását és újra kéri felvételét, visszakerülhet az adatbázisba.

Bővebb információ a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) a 37. információs füzetben található. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments