KRESZ-tábla miatt is lehet majd bíróságra menni

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Jelentős változásokat hoz az új közigazgatási eljárási törvény; bővül a bírósághoz fordulás joga a közigazgatási perekben – mondta az InfoRádióban az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közigazgatási perrendtartási munkacsoportjának vezetője.

Barabás Gergely hozzátette: támadhatók lesznek a kamarai szabályzatok, de akár egy kihelyezett KRESZ-tábla miatt is a bírósághoz lehet fordulni. A közigazgatási perrendtartás három területen hoz jelentős változást.

Egyrészt kiszélesedik a közigazgatási bírói út, a mostanihoz képest jóval több ügy kerül bíróság elé. Másrészt a Fővárosi Törvényszék hatáskört kap egyes kiemelt ügyekben.

Végül megerősödik az ítélet végrehajtása, ami nagyobb jogvédelmet jelent majd a polgárok számára – mondta az InfoRádió Paragrafus című magazinjában Barabás Gergely.

A közigazgatási bíróság előtt most jellemzően úgynevezett hatósági ügyek vannak, amelyek formális közigazgatási határozattal érnek véget. A jogvédelem hatékonysága és a bírói út lehetőségének biztosítása érdekében a közigazgatási cselekményekre is kiterjeszti az ügykört az új jogszabály. Így tehát lehetőség lesz kamarai döntések, szabályzatok, vagy akár egy közterületi szoborállítás megtámadására.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Pest megye északi részén 16 templom újulhat meg kormányzati támogatásból

A változás szükségszerűen emelni fogja a közigazgatási ügyek számát, bár ennek mértékét nehéz pontosan megbecsülni – hangsúlyozta az OBH közigazgatási perrendtartási munkacsoportjának vezetője.

A témával bővebben az InfoRádió csütörtök este nyolc órakor kezdődő Paragrafus című jogi magazinja foglalkozik. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments