Útlezárással tiltakoztak Ipolyságon

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Figyelemfelkeltő tiltakozást szervezett az Egészséges és Biztonságos Ipolyság elnevezésű polgári kezdeményezés Ipolyságon, Vác testvérvárosának központjában november 16-án. A városon átvezető nemzetközi útvonal gyalogátkelőhelyén demonstráltak a biztonságos közlekedésért, a várost elkerülő körgyűrű mielőbbi megépítéséért.

A tiltakozó akción mintegy 250-en vettek részt, zömmel ipolysági lakosok, ám a környező falvakból, Korponáról is érkeztek támogatók.


Mint Števčat Tamás, a kezdeményezés elindítója elmondta, hogy tarthatatlan a közlekedési helyzet a városban, egyre növekszik a teherforgalom, ezzel együtt mind veszélyesebbé válik a gyalogátkelőhelyek használata is. Hozzátette, az ötletet a korponaiaktól vették, ahol az ősz elején szerveztek hasonló figyelemfelkeltő tiltakozást. A blokáddal nem állították le teljesen a forgalmat, csupán lelassították azt – írja a Felvidék Ma című online portál.

Mint ismeretes, a határ menti kisvároson fontos nemzetközi út halad keresztül. A Budapestet Varsóval összekötő úton naponta több száz teherautó és kamion halad át. A város központjában erre az útra csatlakozik a kelet-nyugati irányú, Nagykürtöst Párkánnyal összekötő útvonal. Ezen az útszakaszon szintén jelentős fogalom bonyolódik. Az elmúlt években fokozatosan nőtt az átmenő teherforgalom, miközben sok járművezető nem tartja be a városban érvényes közlekedési szabályokat sem. A megengedettnél nagyobb sebességgel száguldoznak a város területén.

A megnövekedett forgalom a város gépjárművezetői mellett a gyalogosokat is érinti. A reggeli és a délutáni csúcsforgalomban a gyalogosoknak néha öt percet, vagy még többet is kell várniuk a gyalogátkelőhelyen való átjutásnál. Sokan panaszkodnak emiatt, főleg az idősebb és a kisgyermekes járókelők. Természetesen az autósok közlekedését is nehezíti a megnövekedett forgalom. A Fő tér déli részén található kereszteződésben akár öt-tíz percet is várhatnak a főútra kihajtani szándékozó járművezetők.

A demonstráció ideje alatt aláírásokat is gyűjtöttek. A petíció címzettje a szlovák kormány, aláírói a D1-es autópálya mielőbbi befejezését, illetve az észak-déli gyorsforgalmi út építését szeretnék megsürgetni. Az egyórás akció alatt a teherfogalmat a rend őrei elterelték a városból. A kamionok egy része a Homok városrészen át Százd község irányába haladt észak felé. Az északról érkező teherforgalmat Gyerk után a város irányában található benzinkút parkolójába terelték. Ez a parkoló azonban hamarosan megtelt. A tiltakozás végén már Gyerk határánál álltak az út szélére utasított kamionok. A demonstráció végén mindkét irányban megindult a teherforgalom.

A tarthatatlan közlekedési helyzettel a városvezetés is tisztában van. Mint Štefan Gregor, Ipolyság polgármestere elmondta: A nemzetközi út az állam tulajdonát képezi, a város egyedül nem oldhatja meg a kialakult helyzetet. Még 2001-ben kidolgozták az útvonal mentén tervezett R3-as gyorsforgalmi útra vonatkozó hatástanulmányt. Ebben a dokumentumban már szerepel a várost nyugati irányban elkerülő körgyűrű megépítése.

A tanulmány az Ipolyságot elkerülő körgyűrű mellett számol a korponai és dobronyai (Dobra Niva) körgyűrűvel is. Mindez azonban napjainkig csak terv maradt, bár tárgyalások folynak az illetékes minisztériumokkal. Štefan Gregor megjegyezte, az ipolysági körgyűrű megépítése körülbelül száz millió euróba kerülne. A szükséges dokumentáció, valamint a telkek felvásárlása további közel harminc milliót emésztene fel.

Mint a polgármester elmondta: fontosnak tartják, hogy az áthaladó teherfogalmat a város területén kívülre tereljék. Ehhez szükséges azonban a tervdokumentumok kidolgozása. A megtorpant tervekkel kapcsolatban Ipolyság első embere kifejtette: „A figyelemfelkeltő tiltakozás mellett más módot nem látunk a kialakult helyzet orvoslására. Ezáltal láttatjuk, milyen válságos a közlekedési helyzet városunkban.”

Mint a szervezőktől megtudtuk, november 29-én, szerdán országos figyelemfelkeltő demonstrációra kerül sor. Ekkor az ország több városában ugyanazon időben állítják le a forgalmat. Ehhez szintén csatlakozik Ipolyság is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments