Ünnepi karácsony volt a rács mindkét oldalán

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Nemcsak a fogvatartottak töltötték benn a börtönben az év végi ünnepeket, de a büntetés-végrehajtási szervezet munkatársai is szolgálatot láttak el a bv. intézetekben. Az adventi időszakban a felügyelők emberséggel, de határozottsággal biztosították a börtönök rendjét.

A karácsony a börtönökben is ünnep, ilyenkor a családjuktól távol lévő mintegy tizennyolcezer fogvatartott részére igyekeznek megkönnyíteni az ünnepeket; kiemelten figyelnek arra, hogy minden zárkában megteremtsék az adventi időszak hangulatát. A fogvatartottaknak lehetőségük van szeretteiknek különféle ajándéktárgyakat készíteni, amelyeket a rendszeres látogatáson felül kapott „karácsonyi” családi beszélőn adhattak át.

A családi beszélő intézménye nem mai találmány börtönökben: ilyenkor közvetlenül és kötetlenül beszélgethetnek, de akár a kialakított játszósarokban játszhatnak is gyermekeikkel az elítéltek. Minden intézetben szerveztek adventi, karácsonyi műsort, amelyeket látogatófogadáskor a családtagjaiknak adtak elő, vagy a fogvatartott társaik előtt mutattak be.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Áprilisban indul a Központi Statisztikai Hivatal lakosságot érintő adatfelvétele

Bár a büntetés-végrehajtás szigorú költségvetéssel gazdálkodik, az ünnepi menü a börtönben sem volt teljesen hétköznapi: rántott hal, bejgli, káposzta vagy rántott hús kerül az asztalra. Arra is ügyeltek, hogy az intézeteket feldíszítsék: fenyőágakkal, díszekkel tették színesebbé a körleteket, karácsonyfát állítottak a közösségi helyiségekben, a körletfolyosókon, a könyvtárban. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments