Új ultrahang-készülék a váci mammográfiai központban

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Egy új, speciális ultrahang készülékkel ma már teljes a Jávorszky Ödön Kórház mammográfiai szakrendelésének gépparkja. Pár éve ugyanis két digitális képalkotóberendezéssel cserélték le a korábbi öreg gépeket, így az ország egyik legkorszerűbb szűrőhelyén várják a vizsgálatokra a nőket.

A kórházi átadó ünnepségen dr. Urbán Edina főigazgató elmondta: a kórház saját költségvetéséből szorította ki az új ultrahangos vizsgáló berendezés árát. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mellrák esetében rendkívüli jelentősége van az időbeni felismerésnek, hogy elkerülhetők legyenek a végzetes következmények.

A kis házi ünnepségen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elismerően szólt az immár tizenhat éve működő váci mellrákszűrő központ munkájáról és kiemelte, hogy a gyakorlatilag fájdalommentes vizsgálatokkal nagyon sok családban lehet megelőzni, hogy a betegség megnehezítse az életet. Sajnos még ma is csak a behívottak fele jelenik meg az ingyenes szűrésen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Az elmúlt tizenhat évben Vácott több mint 200 ezer szűrést végeztek, s mintegy kétezer esetben fedeztek fel rákra utaló jeleket. A betegek fele az időben felismert tünetek után sikeresen meggyógyult. A kormánynak az a szándéka, hogy minél többen vehessék igénybe a szűrést, ezért hamarosan tíz, jól felszerelt busz fogja járni az országot, eljutva a legeldugottabb falvakba is.

Az új ultrahang berendezésről dr. Forrai Gábor főorvos elmondta: a rákos elváltozást már két milliméteres állapotában is fel tudják ismerni a segítségével, s a műtét alatt pontosan meg tudják mondani, hogy sikerült-e eltávolítani a daganatot. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments