Csütörtöktől már fizetős a parkolás a városban

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ Holnaptól, február 1-jétől fizetős lesz Vácott a parkolás. A hír senkit sem érhet meglepetésként, hiszen már decemberben bejelentették, hogy a mélygarázs megnyitása után visszaállítják a fizetős rendszert. Az eredetileg január 1-jei határidőt nem sokkal később február 1-re tolták el.

A legfontosabb tudnivalókról már beszámoltunk, de érdemes feleleveníteni ezeket. Újdonság például, hogy 10 forintért 15 percig parkolhatunk, ám aki ennél hosszabb ideig szeretne megállni autójával a fizetős zónákban, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia. A belvárosi részeken óránként 400, a külső területeken 300, míg a mélygarázsban 200 forint egy óra.

A parkolásért a kijelölt helyeken hétköznapokon 8 és 18, szombaton 8 és 12 óra között kell fizetni, vasár- és ünnepnapokon a parkolás ingyenes. A mélygarázs folyamatosan üzemel, ott a nap minden órájában fizetős a parkolás.

Fontos tudni, hogy az 1-es, tehát a drágább díjzónában megváltott jegy a 2-es, alacsonyabb árú díjzónában is érvényes, fordítva azonban nem működik a dolog!

Táblával kijelölt fizető parkolóhelyek Vác városában:

1-es zóna
Görgey utca a Posta park és a Báthori utca között,
Posta park mindkét oldala a Csányi krt. és a Görgey utca között,
Zichy Hippolyt utca a Görgey utca és Báthori utca között,
Köztársaság út a Petróczy u., Rév köz között,
Szentháromság tér teljes egészében,
Piarista utca teljes hosszában,
Tornyos Pál utca teljes hosszában,
Kossuth utca teljes hosszában,
Kossuth tér,
Althann Frigyes utca a Cházár utcától a Dr. Csányi L. krt ig,
Eötvös utca a Tornyos utca és Althann utca között,
Káptalan u. Konstantin tértől a Kossuth térig.

2-es zóna
Társadalombiztosítási székház melletti parkoló,
Erzsébet utca a buszpályaudvar és a Szent János utca között,
Zrínyi utca a buszpályaudvar és a Szent János utca között,
Konstantin tér,
Galcsek u. 8 12. előtti kiépített parkoló,
Jókai u., teljes hosszában,
Madách u., teljes hosszában,
Szent János u. Zrínyi u. és a Dr. Csányi L. krt. között,
Köztársaság út a Szent János utcától az Althann Frigyes utcáig

Mélygarázs (Vác 3208/A. hrsz.)

A parkolók használatára bérletet is lehet váltani, ennek feltétele, hogy az autó tulajdonosa a gépjárműadót az önkormányzatnak rendszeresen megfizesse. A bérletek ára a korábbiakhoz képest változott: magánszemélyek esetében az 1-es díjzónában egy éves bérlet ára 136 ezer, a 2-esben 88 ezer forint az első autó után. A mélygarázsban egy egésznapos, egy esztendőre szóló bérlet ára 132 ezer forint. Minden övezetben válthatók rövidebb időszakra – például egy hónapra – érvényes bérletek is.

A mélygarázs övezetében lakóhellyel és tartózkodási hellyel rendelkező, de az ingatlanon belül gépkocsi-beállóval nem rendelkező magánszemélyek a mélygarázsban kedvezményes bérlettel parkolhatnak. A kedvezmény mértéke az első gépjármű esetében a bérletárak 70 %-a, a második gépjármű esetében a bérletárak 40 %-a. A bérlet kiadásának feltétele a jegyző által kiállított
és az üzemeltető részére átadott, jogosultságot bizonyító igazolás.

A mélygarázs parkolóhelyeit igénybe lehet venni:
a) a helyszínen váltott vonalkódos jeggyel,
b) nappali bérlettel 06.00-18.00 óráig,
c) éjszakai bérlettel 18.00-6.00 óráig,
d) egész napos bérlettel 0.00-24.00 óráig
e) kombinált bérlettel (mely a térfelszínen és a mélygarázsban történő parkolásra
is jogosít)

FONTOS: a mélygarázsban megváltott jegyet mindig vigye magával! A mélygarázsba való visszatéréskor ugyanis az autós csak a parkolójeggyel tud az ajtóknál lévő leolvasást követően eljutni kocsijához! Elvesztésekor az ajtóknál lévő kommunikációs gombot megnyomva jelezni tudnak a parkoló kezelőinek, hogy engedjék be. Ezt követően pótjegyet kell váltani.

További fontos információk forrása lehet Vác Város Önkormányzata Képviselő-testületének 32/2017. (XII. 15.) önkormányzati rendelete a parkolás szabályozásáról és a várakozóhelyek igénybevételének rendjéről. A helyi jogszabály a városháza honlapján olvasható el. A változásokról a Váci Városfejlesztő Kft oldalán egy rövid tájékoztató is megjelent. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments