A magyarok negyede e-személyire váltott

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ A Magyar Nemzet a bulinegyedben tartandó népszavazásról írt. A Magyar Idők cikke szerint kevesen dolgoznak már minimálbérért.

A lap úgy tudja, hogy az év első hónapjában hivatalosan 303 ezer ember kapott minimálbért, ami bruttó 138 ezer forintra emelkedett.

A szakmához kötött garantált bérminimumot a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint 876 ezer munkavállalónak kell kifizetni. A szakszervezetek örülnek, hogy a korábbinál jóval kevesebben vannak, akik a legalacsonyabb adható kereseteket kapják, de árnyalja a képet a szürke foglalkoztatás, és széles körben vannak olyan dolgozók, akik csak néhány ezer forinttal kapnak többet a bérminimumnál.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy egyelőre csak két csapat – az Élhető Erzsébetváros Facebook-csoport és a parlamentbe törekvő párt, a Momentum Mozgalom – folytat tényleges népszavazási kampányt a bulinegyedről szóló februári népszavazás előtt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

A Momentum szerint végzetes döntés volna az egész kerületre nézve az éjféli záróra, inkább kompromisszumos megoldásra kellene törekedni a lakosok és a szórakozóhelyek között. Az Élhető Erzsébetváros viszont csoport úgy véli, külföldi minták alapján az éjfél után nyitva tartó klubokat ki lehetne költöztetni a külvárosba.

A Világgazdaságban arról lehet olvasni, hogy eddig több mint 2,6 millió e-személyit kérelmeztek az állampolgárok. Bár az emberek többsége még csak személyazonosításra használja, már az okmányhoz köthető utazási funkció is elérhető, és az év első negyedében már a TAJ-kártyát is kiválthatja az új plasztikkártya. Az elektronikus aláírást igénylők száma is folyamatosan növekszik, már több mint 190 ezer okmány ezt is tartalmazza.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

Újabb nagy döntés jöhet a roamingról – írja a Napi.hu. A portál szerint nagyon sok magyart is érinthet, hogy ha Szerbiának sikerül elérnie a roamingdíjak eltörlését az Európai Uniós országokkal, akkor negyedére eshet a mobiltelefonálás költsége a szomszédos országban lévő hívó vagy hívott felekkel. Azok az nyugat-balkáni államok is ezt szeretnék elérni, amelyek szintén csatlakozási tárgyalásokat folytatnak az EU-val.

A Magyar Idők arról készített összeállítást, hogy egy törvénymódosítási kényszer és a tőkehiány nehezíti a székelyföldi ásványvizek hasznosításának helyzetét. A semmibe elfolyó vizekkel a kitermelésből származó jövedelem is távozik a régióból. A Romániában palackozott, mintegy kétmilliárd liter ásványvíz több mint fele Székelyföldről származik.

A Portfolio arról ír, hogy küszöbön az új technológia robbanása, amely helyettesítheti a repülést. Szakértők szerint a földrészeken belüli utazások terén a gyorsvasutak már árban és sebességben is versenyképesek a légiközlekedéssel és a technológia fejlődése sokat segíthet a közeljövőben. Kínában már készülnek a 600 km/h-s sebességgel száguldó mágneses vonatok. A nagysebességű vonatok és a repülőgépek nagyjából 1000 kilométeres távon versenyképesek egymással. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Nagymarosi áprilisi programajánló

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments