Világméretű halálos járvány fenyeget

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Bármikor kitörhet egy halálos világjárvány, amely akár 100 millió áldozatot is követelhet – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet igazgatója a Dubajban rendezett csúcstalálkozón.

A világ sérülékeny – szögezte le előadásában a WHO igazgatója. Teodros Adhanom hozzátette, hogy a milliók életét követelő járvány nem valami jövőbeli rémálom forgatókönyve, bármikor megtörténhet, mint ahogy a múltban is megtörtént, például a mindössze száz évvel ezelőtti spanyolnáthajárvány idején.

 Az igazgató szerint az emberiség képes lenne megmenteni magát egy újabb nagy járványtól, nem a tudás hiánya, hanem az apátia akadályozza meg ebben. Hiába érhetők el egészségügyi szolgáltatások a világ összes országában, három és fél milliárd ember még mindig nem részesül megfelelő ellátásban, és közel százmillióan mélyszegénységben élnek, nem tudják megfizetni az egészségügyi ellátást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Borházat avattak Pencen

Kulcsár Andrea, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa, védőoltás-szaktanácsadó az InfoRádió Aréna című műsorában korábban szintén felhívta a figyelmet, hogy a járványok, kórokozók sakkban tartásához folyamatos készenlétre és az átoltottság magasan tartására van szükség.

„A határok nyitottak, nem szabad azt hinni, hogy mindennel szemben védettek vagyunk. Egyedül a feketehimlő az, amit kitöröltünk a világból. Jó példák erre a gennyes agyhártyagyulladás kórokozói, mert földrajzilag eltérők, bárhonnan be lehet hurcolni egy másik változatot” – mondta a főorvos.

A WHO igazgatója előadásban úgy fogalmazott: a megfigyelés a világ egyik legfontosabb védelmi formája, amelyet az egyes közegészségügyi ügynökségek kínálnak, de ezek az ügynökségek az általuk kiszolgált kormányok pénzére támaszkodnak.

Teodros Adhanom példaként említette az Egyesült Államokat, ahol az influenzaszezon rekord szintű megbetegedést hozott idén, mégis az egyik hatóság, a Betegségmegelőzési Központ nemrégiben bejelentette, hogy a járványmegelőzési programokra szánt finanszírozást 80 százalékkal csökkenti. Az igazgató leszögezte, az erős egészségügyi rendszerek elengedhetetlenek az erős gazdaságok számára. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Borházat avattak Pencen

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments