Világméretű halálos járvány fenyeget

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Bármikor kitörhet egy halálos világjárvány, amely akár 100 millió áldozatot is követelhet – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet igazgatója a Dubajban rendezett csúcstalálkozón.

A világ sérülékeny – szögezte le előadásában a WHO igazgatója. Teodros Adhanom hozzátette, hogy a milliók életét követelő járvány nem valami jövőbeli rémálom forgatókönyve, bármikor megtörténhet, mint ahogy a múltban is megtörtént, például a mindössze száz évvel ezelőtti spanyolnáthajárvány idején.

 Az igazgató szerint az emberiség képes lenne megmenteni magát egy újabb nagy járványtól, nem a tudás hiánya, hanem az apátia akadályozza meg ebben. Hiába érhetők el egészségügyi szolgáltatások a világ összes országában, három és fél milliárd ember még mindig nem részesül megfelelő ellátásban, és közel százmillióan mélyszegénységben élnek, nem tudják megfizetni az egészségügyi ellátást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Szeretnék felmérni a problémákat a dunakanyari kerékpárutakon, segíts te is

Kulcsár Andrea, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa, védőoltás-szaktanácsadó az InfoRádió Aréna című műsorában korábban szintén felhívta a figyelmet, hogy a járványok, kórokozók sakkban tartásához folyamatos készenlétre és az átoltottság magasan tartására van szükség.

“A határok nyitottak, nem szabad azt hinni, hogy mindennel szemben védettek vagyunk. Egyedül a feketehimlő az, amit kitöröltünk a világból. Jó példák erre a gennyes agyhártyagyulladás kórokozói, mert földrajzilag eltérők, bárhonnan be lehet hurcolni egy másik változatot” – mondta a főorvos.

A WHO igazgatója előadásban úgy fogalmazott: a megfigyelés a világ egyik legfontosabb védelmi formája, amelyet az egyes közegészségügyi ügynökségek kínálnak, de ezek az ügynökségek az általuk kiszolgált kormányok pénzére támaszkodnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Új közlekedési napijegyet vezettek be a Dunakanyarban, Vác kiemelt célpont

Teodros Adhanom példaként említette az Egyesült Államokat, ahol az influenzaszezon rekord szintű megbetegedést hozott idén, mégis az egyik hatóság, a Betegségmegelőzési Központ nemrégiben bejelentette, hogy a járványmegelőzési programokra szánt finanszírozást 80 százalékkal csökkenti. Az igazgató leszögezte, az erős egészségügyi rendszerek elengedhetetlenek az erős gazdaságok számára. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments