Ki lehet maradni az idei influenzajárványból

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ A B-típusú vírus kevesebb betegszámot, kevesebb szövődményt jelent. A legjobban úgy lehet felkészülni a járványok ellen, ha minden évben beoltatjuk magunkat.  Mintegy 90 százalékban a B-típusú vírus felelős a mostani influenzajárványért – mondta az InfoRádiónak a helyettes országos tisztifőorvos.

Szabó Enikő hozzátette: 2018-ban eddig ezért volt kevesebb az influenzaszerű megbetegedések száma. Megjegyezte, hogy a B-típusú vírus kevesebb betegszámot, kevesebb szövődményt jelent. Ezt alátámasztja a tavalyi adat, akkor az A-típusú vírus tombolt, és háromszor többen betegedtek meg, mint az idén.

Szabó Enikő azt is mondta: „Akkor van értelme védőoltást beadatni, ha tudjuk azt, hogy valószínűleg két héten belül nem találkozunk olyan emberrel, akitől megkapjuk, ugyanis tudni kell az oltásról, hogy két hétre van szüksége a szervezetnek arra, hogy a védettsége kialakuljon.”

Minden évben más az oltásoknak az összetétele, és ha valaki miden évben beoltatja magát, akkor sokkal nagyobb védettség alakul ki, hiszen ekkor alakul ki a keresztvédettség, ami több vírus ellen hat. „Az előző évhez viszonyítva január első hetében 70 ezerrel többen kérték az ingyenes védőoltást, mint a korábbi évben”  – mondta a helyettes országos tisztifőorvos.

Hozzátette, a legideálisabb az lenne, ha a 2008-as évhez hasonlóan mintegy 1,2 millió ingyenes oltást kit tudnának osztani, de valószínűleg erre most nem lesz lehetőségük.

Az influenzajárvány terjedésének visszaszorítására, a megbetegedések megelőzésére hívta fel a figyelmet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). A Nyugati pályaudvaron tartott sajtótájékoztatón Homolya Róbert közlekedéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által felügyelt állami vállalatoknál dolgozóknak ingyenesen biztosítják az influenza elleni védőoltást.

Továbbá a közlekedési és nagyobb ügyfélforgalommal rendelkező cégeknél elrendelték a napi többszöri, fokozott takarítást, fertőtlenítést a járvány visszaszorítása érdekében. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments