Ferences-piarista megállapodás: létrehozzák a Kilátót

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Kormányzati döntés értelmében 570 millió forintos felújítási támogatást kap a váci Szent Kereszt ferences templom – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára csütörtökön Vácon. 

Rétvári Bence sajtótájékoztatón elmondta, hogy a ferences templomnak nyújtott támogatás mellett 138 millió forint támogatást osztanak szét a váci és környékbeli települések egyházi épületeinek felújítására. Támogatásban részesül Sződ, Vámosmikola, Kismaros, Nagymaros, Zebegény, Szob, Kemence, Sződliget, Váchartyán, Kosd és Verőce – ismertette.

Az államtitkár kitért arra, hogy a legnagyobb összegű támogatások között van a nagymarosi római katolikus templom, ahol 15 millió forintból megújulnak a szekkók. Hasonló összegű támogatást kap a sződi Mária Magdolna római katolikus egyházközség a plébánia épületének korszerűsítésére, és több mint 14-14 millió forint jut a sződligeti római katolikus egyházközségnek a templom fűtésére és a szobi műemlék orgona megmentésére – fűzte hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Az élménypedagógia nagyon jól összehozható a hagyományápolással

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az egyházak nemcsak hitéleti, hanem társadalmi missziót is teljesítenek. Ennek eredményeként a megújuló ferences épületben egy speciális nevelési intézmény kezdi meg működését.

A ferences és a piarista rend megállapodása értelmében a fogyatékkal élő fiatalok beiskolázását és későbbi elhelyezkedését segíti majd a Kilátó elnevezésű oktatási intézmény és munkaerő-piaci módszertani központ. Ezt a programot a kormány felkarolta és több mint 2,1 milliárd forinttal támogatja – közölte.

Tömördi Viktor ferences atya, templomigazgató elmondta, hogy a támogatásból a Szent Ferenc templom belseje is megújulhat, a több száz éves fafaragványokkal együtt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
ÁSZ-vizsgálat a színháznál: nem volt leltár, hiányos volt az adatszolgáltatás

Beer Miklós megyéspüspök ehhez hozzátette, hogy Vác egyik legrégebbi pontján történnek a felújítások, mivel a ferences templom közelében állt Géza király palotája. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments
anonim
2018. 03. 05. 11:47

Rétvári itt, Rétvári ott, Rétvári mindenhol…aztán ha véletlenül képviselő lesz, akkor kb. annyit fogjuk látni, mint az elődjét 🙁