Kevesebb szénnel, több biomasszával fűt a cementgyár

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Hamarosan lezárul a Duna-Dráva Cement Kft. hétmilliárd forintos kemence- és szűrőrendszer-felújítási programja – mondta a Világgazdaságnak Szarkándi János elnök-vezérigazgató. Napokon belül indul a próbaüzem a Duna-Dráva Cement Kft. (DDC) váci cementgyárának felújított kemencéjében, egy-két hónapon belül pedig a kereskedelmi termelés is – válaszolt a Világgazdaságnak a társaság elnök-vezérigazgatója.

Szarkándi János tájékoztatása szerint a 2016-ban kezdődött beruházás, amelynek része a szűrőrendszer megújítása is, körülbelül hétmilliárd forintba került.

Lezárultával a kemencének az eddigi, évi mintegy 120 ezer tonna – jellemzően Lengyelországból, Csehországból, korábban Oroszországból is származó – szénből 60 százalékkal kevesebbre lesz szüksége. Helyette több, főként ipari és lakossági hulladékból származó biomasszát tüzel. A kemencét eredetileg petrolkoksz tüzelésére tervezték, ez a fűtőanyag a Mol százhalombattai telepéről származik.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Friss: dr. Bóth János kilépett a szocialista pártból

A társaságnak Vác mellett Beremenden is van cementgyára, míg az ország harmadik cementüzeme a LafargeHolcim királyegyházi egysége.A három gyár együtt évi mintegy négymillió tonna cementet tud előállítani, de az utóbbi években erősen felfutott hazai piac még mindig csak hárommillió tonnát vesz fel, amiben van 1,3 millió tonna import is, vagyis van még tere a hazai eladások növelésének
– mutatott rá újságírók előtt az elnök-vezérigazgató.

A DDC termékeiről elmondta, hogy azok egy része megfelel a hazai termékvédjegy elvárásainak (vagyis van benne 3 százaléknyi, Szlovákiából vásárolt salak), a többi viszont magyar termék, mert a hozzá szükséges gipszet a Mátrai Erőműtől szerzik be, ahol az hulladékként keletkezik. Az évi több százezer tonna hulladék energetikai és ipari hasznosításának, továbbá a cementgyárból származó porszennyezés minimalizálásának köszönhetően a DDC tevékenysége a korábbinál sokkal környezetkímélőbbé és fenntarthatóvá vált.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Halálos baleset az M2-es váci elkerülő szakaszán

Szarkándi János szerint az ország tíz legnagyobb hulladékhasznosítója közt vannak. Az ország számos pontján betonüzemet is működtető társaság 12 fajta cementet állít elő, és speciális igények szerinti minőségeket is szállít egy-egy nagyberuházáshoz, ilyen volt például a Megyeri és a Kőröshegyi híd. Van a DDC-nek kavicsüzletága is, továbbá mészkőbányája. A válságot megérezték, de 2014-ben már szerény nyereségük volt, ami azóta apránként nő. Tavaly ősszel megvették a Readymix Hungáriát. ♦

DÍSZGALAMBKIÁLLÍTÁS
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!