Pálos Frigyes atya a Magyar Örökség Díj kitüntetettje

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Pálos Frigyes prépost-kanonok, a váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója március 24-én veszi át a kitüntetést a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A 95. életévében járó főpap városunk köztiszteletben álló polgára, tevékenysége, legendás aktivitása a váciak több generációja körében elismert.

A Magyar Örökség Díjat a Magyarországért Alapítvány kuratóriuma alapította 1995-ben, gondozását 2003-tól a Magyar Örökség és Európa Egyesület vette át. A díj azon tevékenységekért adományozható, melyek hozzájárultak a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

Pálos Frigyes 1947 óta felszentelt pap, pestújhelyi és kecskeméti szolgálata után Hatvanban töltött néhány évet, ahol részese lehetett több templom megújításának.

Vácra, a püspöki székhelyre 1957-ben került, de az Egyházügyi Hivatal megbízottjával kialakult konfliktusa meghatározta későbbi papi életét. 1960-tól közel két évtizedig Tereske volt az otthona, s az ottani középkori templom helyreállítása mellett feladatává vált az egyházmegye számos templomának, liturgikus terének megújítása.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Váci konferencia a reneszánszról

Eredményei révén bekerült az Országos Egyházművészeti és Műemléki Tanács tagjai közé, az egyházmegye Egyházművészeti és Műemléki Bizottságának ügyintéző-titkára lett, melynek 2005 nyarától már elnöke.

Az Országos Műemléki Felügyelőség szakembereivel együttműködve sikerült számtalan műemléki értéket megőrizniük, s a szakrális állományt gazdagítani. 1972-ben művészettörténészi diplomát szerzett, 1979-ben kapott préposti kinevezést Hatvanba, 1994-től őrkanonok, és 2004-től ismét Vácon él, a Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény igazgatója.

Pálos Frigyes tevékenysége a múzeum igazgatása mellett az ismeretterjesztés területén is kiemelkedő, tudományos kutatók összefogásával konferenciákat szervez, könyveket ad ki, maga is kutat és publikál. Mindig vannak megvalósítandó tervei, aktuális célja a tereskei templom szentélyében a középkori csillagboltozat rekonstruálása. Elkötelezettsége, alkotó energiája minden jel szerint hamarosan eredményre vezet. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megérkeztek az első kisgyermekek az új váci bölcsődébe

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments