Színház: retró slágerektől a Quimby dalokig

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Cseh Lilla) ♥ A Váci Dunakanyar Színház áprilisi műsora a legkülönfélébb színházi műfajok egész repertoárjával áll elő. Egészen a legkisebbektől a szórakozni vágyó vagy épp az elgondolkodtató műfajt kedvelő felnőttekig mindenki megtalálhatja a magának leginkább közel álló előadást; a zenés-táncos Quimby dalokat feldolgozó Megadom magam című darabtól kezdve a Made in Hungária musicalen keresztül a Keszekusza varázspálcája című ökomeséig.

Sőt, meglepetéssel is várja nézőit a színház az április 7-én tartandó saját premierjével, Szakonyi Károly legendás, elsöprő erejű Adáshiba című előadásával, amely közel fél évszázada töretlen népszerűségnek örvend a magyar és az európai színpadokon.

A mű története egy látszólag idilli képpel kezdődik, a legkisebb fiú születésnapja alkalmából összeverődött családi banzájjal. A család egymáshoz fűződő viszonya valójában látszatkapcsolatok lelketlen hálója, ami az örökkön jelenlévő, a bámulásig imádott tévéképernyő köré szőtte magát, mely maga az előadás fő mozgatórúgója.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

Szakonyi Károly ekképpen nyilatkozott az előadás cselekményéről: „A főszereplő a televízió, legalább is olyan értelemben, hogy alapvető cselekménye a televízió-nézés. Amikor írtam a darabot, úgy képzeltem, hogy olyan a képernyő, mint a gyereknek a csörgő: rázzák előtte és akkor a gyerek nem sír. Ez a darab vígjáték, komédia. De keserű komédia?”

Tekintettel az egész estét betöltő műsorkínálatra, annak is üzenetértéke lesz, hogy kit melyik műsor untat vagy szórakoztat, illetve, hogy ki hogyan reflektál a tévében felvillanó valóságelemekre. Sokszínű humorral, bravúros nyelvezettel és parádés szereposztással kivételes színházi élményt ígér az előadás.

Míg a Made in Hungária című musical a Magyarrock Dalszínház előadásában a 60-as évek elejére röpít vissza minket képzeletben a nosztalgia vonatán. A Fenyő Miklós életét feldolgozó musical nemcsak a rock and roll világába visz minket vissza, hanem a magyar retróról is egy nagyszerű korképet mutat be.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

A szintén musical, azonban a nézőközönség egy másik rétegét, a gyerekeket megszólító előadás, a Keszekusza varázspálcája című előadás pedig a mesebeli Kerekerdőbe hív minket kalandos utazásra.
Olt Tamás Megadom magam című nagysikerű zenés-táncos darabjában Hella és Bence egymással és egymásért vívott küzdelmét, hol tépelődő, hol pedig idilli viszonyát bravúros jelenetépítésben kísérhetjük végig.

A felcsendülő jól ismert Quimby-slágerek magukkal ragadják a nézőt, az előadás pedig hűen tükrözi a dalok varázslatos szövegvilágát, játékos és fájdalmasan szép tónusait.

Donald Churchill Édes bosszúja – a Turay Ida Színház előadásában – fergeteges komédia, „mely a műfaj legjobb hagyományai szerint: szellemes, finom, helyenként sikamlós.” Ezek a hozzávalók egy olyan fergeteges vígjátékhoz, melyre ajánlatos magunkkal vinni egy csomag papír zsebkendőt is, a nevetésből fakadó könnycseppek törölgetése végett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Szeretettel köszöntjük a szépkorú Csugányi Antalnét

Az áprilisi színházi repertoár így hát most is igényes szórakozást nyújt azoknak, akik kikapcsolódni vagy épp nevetni vágynak! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments