A keresztények üldözéséről nyílt kiállítás a főiskolán

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ A napjainkban a Közel-Keleten zajló keresztényüldözéseket bemutató kiállítás nyílt a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán szerdán. A tárlatot Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára; Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár és Beer Miklós váci megyéspüspök nyitotta meg.

A főiskola könyvtárában elhelyezett kiállítás megnyitóján Rétvári Bence arról beszélt: az iszlám és a keresztény civilizáció összeütközése jelenleg a Közel-Keletről Európa felé tart. Szerinte szükséges, hogy Európa újra felfedezze, újra megélje kulturálisan és hitében is keresztény gyökereit.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
„Aki a városért akar dolgozni, bennem partnerre talál” (x)

Beer Miklós megyéspüspök arról beszélt: nem hitte volna, hogy a ma élő ember életében megismétlődhet a keresztényüldözés fájdalma. Hozzátette: hajlamosak vagyunk elhitetni magunkkal, hogy a hitünkért ma már nem kell olyan nagy áldozatot hoznunk, mint eleinknek a Római Birodalom idején.

Azbej Tristan üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár azt mondta, hogy olyan emberi sorsokban megmutatkozó problémáról van szó, amelyet nem lehet csupán tényszerűen, távolságtartással bemutatni, hanem személyes szinten kell átélni és megérteni.

A helyettes államtitkár kiemelte: büszkék lehetünk arra, hogy Magyarország volt az első, amelyik állami szinten keres megoldásokat és próbál segíteni az üldözött keresztényeken. A közel-keleti keresztényüldözésekre példaként említette, hogy Irakban a keresztények lélekszáma a 2000-es évek elején mintegy 1,5 millió volt, ma pedig kevesebb, mint 300 ezren vannak. Látható, hogy néhány éven belül teljesen eltűnik a kereszténység arról a helyről, ami a bölcsője volt – tette hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Váci MásKép: Aki feleségéről adta Máriaudvar nevét

A kiállítás nyilvános, a tanítási időben bárki megnézheti. A tárlat egy hónapig látogatható a főiskolán. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!