Megfigyelik a gyermekeinket, de van ellenszer

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Világszerte több ezer mobiltelefonos applikáció gyűjt adatokat a gyerekektől a szüleik engedélye nélkül — derítette ki egy amerikai vizsgálat. Az InfoRádiónak nyilatkozó kiberbiztonsági szakértő szerint az Európai Unió új adatvédelmi rendelete részben megoldja ezt a problémát. 

5855 gyerekeknek szóló Playstore-applikációból 256 geolokációs adatokat gyűjtött a felhasználótól, 107 megosztotta a telefon tulajdonosának e-mail-címét, tíz pedig a készülékben tárolt telefonszámokat is. A megvizsgált alkalmazások 28 százaléka továbbít a weben védett adatokat, ami első hallásra nem tűnik soknak, hiszen a Google Play-áruházba például naponta 2700 új alkalmazás kerül fel, úgy azonban már jól látható a kockázat nagysága, ha figyelembe vesszük, hogy az összes gyereknek szóló applikáció 73 százaléka szülői beleegyezés nélkül szedi össze a kiskorúaktól ezeket a bizalmas információkat.

Az InfoRádiónak nyilatkozó kiberbiztonsági szakértő szerint az adataik védelméért maguk a felhasználók tehetnék a legtöbbet.

„Minden mobiloperációs rendszerben át lehet nézni azokat a jogosultságokat, amelyeket előre megadunk. Emellett telepítéskor is jóvá kell hagynunk a kért jogosultságokat, de nagyon régi ellenség, hogy felhasználóként ezeket nem nézzük át” – mondta Krasznay Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa.

Az alkalmazások fejlesztői sokszor nem tartják be a mobiloperációs rendszerek gyártóinak ajánlásait, és Krasznay Csaba is gyakran tapasztalja, hogy egy-egy alkalmazás sokkal nagyobb jogosultságokat kér, mint ami indokolt lenne a használatához. Ilyenkor ezeknek az alkalmazásoknak a letöltését ajánlott mellőzni.

A gyerekektől azonban nem várható el ilyen fokú hozzáértés és tudatosság, rajtuk egy május 25-én hatályba lépő uniós rendelet segíthet.

„Az Európai Unió új adatvédelmi rendelete, a GDPR általános elvként azt mondja ki, hogy a 16 évnél fiatalabbak esetében csak szülői engedéllyel lehet az ilyen szolgáltatásokat, alkalmazásokat igénybe venni, és nem a szülőnek vagy a gyermeknek kell bizonyítania azt, hogy mindent megtett az adatvédelem érdekében, hanem a gyártónak, a szoftverfejlesztőnek kell bizonyítania” – mondta a kiberszakértő, és felhívta a szülők figyelmét arra, hogy ma már olyan online szolgáltatások is elérhetők, amelyek segítségével az alkalmazások adatvédelmi szempontból is ellenőrizhetők. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments